Узоркована вода из Великог бачког канала

Из Великог бачког канала узоркована је вода ради откривања присуства патогених вируса, пренеле су Вечерње новости. Узорковање је, уз помоћ Еколошког покрета Врбаса (ЕПВ), обавила чланица истраживачке групе Одељења за вирусологију Научног института за ветеринарство у Новом Саду и докторант биолошких наука Госпава Лазић. Вода је за анализу узета из најзагађенијих делова ВБК у Врбасу - испод Виноградског моста и из латералног канала који се улива у ВБК код преводнице.

"Сврха узорковања је да се испита и анализира присуство анималних и хуманих вируса у површинским водама, а све у циљу заштите здравља животиња и људи. Испитивање радимо најсавременијим молекуларним методама. Присуство вируса у води потврђује фекалну загађеност и указује на опасност по здравље оних који ту воду користе за пиће, у рекреативне сврхе, или за наводњавање", објаснила је Госпава Лазић.

Председник ЕПВ Ратко Ђурђевац истиче да су становници Врбаса, али и суседних општина Кула и Србобран, врло заинтересовани да сазнају какве све заразе вребају из канала, који је у том делу Бачке најзагађенији водоток у Европи. "Кад добијемо резултате о присуству вируса у ВБК и о томе како могу да доспеју у људски организам, а са друге стране, кад добијемо статистичке податке из домова здравља и Опште болнице у Врбасу о учесталости вирусних инфекција и обољења, можемо тужити државу, или оне који управљају каналом, због немара и лошег старања о водотоку", каже Ђурђевац.

Узорковање воде из ВБК део је европског пројекта о дијагностици и контроли вируса у животној средини и храни. Истраживање у Војводини спроводи Научни институт за ветеринарство у Новом Саду, под руководством др Тамаша Петровића. Досад је анализирана вода из Дунава у Новом Саду и из Криваје код Србобрана и Бечеја, а истраживање, које је почело прошле године, трајаће до краја 2014.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"