Већа снага енергане "Миротин групе"

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић пустио је данас у рад нови проширени део енергане „Миротин – Енерго“, на Пољопривредном добру „Сава Ковачевић“. Постојеће биогасно постројење јачине 1 MW, које је пуштено у рад у октобру 2012. године, проширено је за 0,5MW, изграђен је нови фермeнтор – лагуна капацитета 10.000 м3, нови мотор, нови сепаратор, чиме је производња биогаса повећана за 2 милиона м3. Први kW/h већ су почели да се испоручују Електропривреди Србије. Извор енергије је гас из биомасе, произведен као резултат ферментације стајњака говеда и силаже под посебним условима.

"Влада Војводине традиционално сарађује са овом, изузетно успешном групацијом. Око 40 милиона динара усмерили смо у различите програме развоја ове компаније", рекао је председник Пајтић и додао да је "Миротин група" пионир у коришћењу биомасе, као обновљивог извора енергије, која представља изузетно значајан енергетски ресурс Војводине. Покрајинска Влада ће, најавио је Пајтић, и наредне године финансирати пројекте за израду постројења на биогас.  "Само на нивоу Војводине, 30 милиона тона се не искористи сваке године, а са таквим потенцијалима могло би се обезбедити веће запошљавање и у прикупљању биомасе, могла би се производити електрична и топлотна енергија и, истовремено, као што је то у овој фабрици, и веома квалитетно ђубриво. На тај начин, чувамо нашу животну средину", рекао је Пајтић.

Директор "Миротин групе" Здравко Павићевић саопштио је да ова компанија планира изградњу постројења од 3 мегавата. "Биомаса је најзахвалнији обновљиви извор за добијање енергије, како са аспекта заштите животне средине и смањења ефекта стаклене баште, тако и са аспекта развоја. Ниједан обновљиви извор енергије не генерише могућност развоја као што су постројења на биогас. Захваљујући електричној и топлотној енергији и стајњаку који се проиозводи, можемо стварати услове за развој и проширење површина под стакленицима и капацитета хладњача, што генерише запошљавање нових радника и поправља социјалну мапу. Од природе узимамо нешто што је мањег квалитета, а враћамо јој стајњак који је термички обрађен и помаже деконтаминацију пољопривредног земљишта и тако стварамо предуслова за органску производњу", рекао је Здравко Павићевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"