Ратни ветерани чекају исплату дневница

Ратни војни ветерани одржали су састанак у Врбасу на којем је највише било речи о исплати ратних дневница учесницима у рату 1999. године. Састанку је присуствовао и адвокат Срђан Алексић који заступа око 8.500 бораца пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Иначе, укупно око 70.000 бораца у Србији потражује дневнице за учешће у рату, а суд у Стразбуру је већ раније донео пресуду у њихову корист. Међутим, на ову одлуку жалбу је уложила Влада Републике Србије, па се у марту наредне године очекује доношење другостепене пресуде за коју адвокат Алексић очекује да ће бити потврђујућа.

"Нема разлога да првостепена пресуда не буде потврђујућа, јер у смо у њој јасно доказали да је дошло до дискриминације с обзиром на то да су пет општина Топличког округа добили ратне дневнице под плаштом социјалне помоћи, за шта је издвојено око две милијарде динара. Сваки борац Топличког округа је добио око 2.000 евра, што је и наша платформа. Очекујем да ће пресуда бити потврђујућа, јер Влада Републике Србије није доставила ниједан нови доказ", рекао је Алексић. Од дана правоснажности пресуде, додао је он, тече рок од шест месеци у ком стране у спору треба да закључе споразум. "Пресуда не говори тачно колико ће сваки борац добити новца већ је дата могућност да се споразумемо. Ми желимо споразум, али још увек немамо сигнале од Владе, јер они, вероватно, чекају коначну пресуду. Знамо да је ситуација у земљи изузетно тешка, али мислимо да Влада мора да пронађе могућност како да реши овај проблем", истакао је Алексић.

Председник Српских ратних ветерана Миле Милошевић је истакао да су чланови овог удружења оптимисти када је реч о исплати ратних дневница. "Поручио бих свим нашим члановима и борцима да буду мирни, сталожени и стрпљиви. Ми пратимо како напредује цео процес и идемо заједно до победе", нагласио је Милошевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"