Скупштина општине Врбас усвојила буџет за 2014. годину

Претпоследњег дана 2013. године Скупштина општине Врбас усвојила је буџет за 2014. годину. Према плану, буџет је пројектован на 1,4 милијарде динара и добио је подршку владајуће коалиције коју предводе Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије, док су против били одборници опозиционе Демократске странке.

Буџет општине Врбас за 2014. годину састоји се од прихода и примања у износу од 1.419.829.404 динара, расхода и издатака у износу од 1.388.270.565 динара, и буџетског суфицита у износу од 31.558.839 динара. Као капитални пројекти за период 2014 - 2017. година наведени су: изградња Дома културе Врбас, сакупљање и пречишћавање отпадних вода у општини Врбас, санација водоводне мреже у Бачком Добром Пољу, реконструкција и адаптација зграде Информативног центра за потребе МНРО, реконструкција и адаптација зграде општине у улици Маршала Тита 88 за потребе Музејске збирке, изградња капеле у Куцури, реконструкција и изградња јавне расвете у општини Врбас, услужни центар Општинске управе Врбас, опремање радне зоне Бикара у Врбасу, реконструкција раскрснице на укрштању улица Маршала Тита и 5. пролетерске, опремање блока 27 у Врбасу, семафорска сигнализација, изградња паркинг простора у блоку 44 и изградња и опремање бунара. Ипак, реализација већине ових пројеката остављена је за 2015, 2016. и 2017. годину. Опозициони одборници ДС оценили су да је буџет за 2014. годину нереално конципиран и да ће веома брзо бити подвргнут ребалансу, а да ће важне инвестиције чекати управо на њега. Такође, са говорнице су се чуле замерке због тога што је наставак појединих пројеката, покренутих у 2013. години, изостао у плану за 2014. Опозициони ДС је због свега уложио осам амандмана на предлог буџета за 2014. годину, али их је скупштинска већина одбила. Бранећи предложени план трошења средстава, члан Општинског већа Душко Ћутило је рекао да је "буџет планиран у веома ограниченим могућностима и оптерећен је великим наслеђеним проблемима". Он је истакао да се у таквим околностима прво морало мислити на угрожене категорије и све делове друштва који директно зависе од подршке локалне самоуправе, али и да ће, и поред свега, у општинској каси бити средстава за развој и унапређење квалитета живота у општини Врбас.

Пре усвајања буџета за 2014. годину, Скупштина општине Врбас усвојила је још један ребаланс буџета за 2013. годину, као и извештај о његовој реализацији на дан 30. септембар. Овога пута измене и допуне Статута општине Врбас нису наишле на подршку скупштинске већине, а то подразумева изостанак сагласности за отпочињање поступка увођења црногорског језика у званичну употребу у општини Врбас.

Подршку скупштинске већине добио је и Програм уређивања градског грађевинског земљишта, измене Одлуке о грађевинском земљишту, Одлука о минимуму процеса рада у ЈКП „Стандард“, Акциони план за реализацију Стратегије енергетског развоја општине Врбас, Одлука о унапређењу енергетске ефикасности на територији општине Врбас, Измене и допуне Програма пословања ЈП "Дирекција за изградњу" за 2013. годину, као и програми пословања јавних предузећа "Дирекција за изградњу", ЈКП „Стандард“, ЈП за превоз путника "Врбас", „Врбас-гас“, ЈП за информисање "Врбас", Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду и Туристичке организације.

На предлог Комисије за кадровска, административна питања и радне односе, због одласка у пензију са места директора Културног центра Врбас разрешен је Радомир Пејовић, док је за в.д. дикектора установе изабран Рихард Хенгл. Такође, дужности су разрешени и чланови Међиопштинске радне групе за кординацију међусобне сарадње за управљање комуналним отпадом Александар Крунић и Никола Влаховић, а на њихова места су изабрани Игор Миловић и Душко Ћутило.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"