Данас је Бадњи дан, сутра Божић

Православни верници у Србији обележиће данас Бадњи дан и Бадње вече на литургијама у храмовима Српске православне цркве и традиционалним породичним окупљањем за посном трпезом, пред сутрашњи Божић, хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа. Бадњи дан и Божић данас и сутра прослављају и други хришћани који се придржавају јулијанског календара.

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче. Бадњаком или божићним дрветом у кућу уноси срећа, здравље и напредак. Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна. Обавезно је и уношење сламе јер је то обичај још из предхришћанског периода и на тај начин приноси се жртва духу Христа, који је рођен на слами. На Божић се окупља цела породица. Тада се чесница окреће у смеру кретања Сунца. Обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу, јер он симболизује божанство.

И православни верници у Врбасу обележиће Бадњи дан и Божић у складу са обичајима. Бадње дрво носиће се улицама града, а у 16.00 часова биће наложено у порти цркве Ваведење пресвете Богородице у Старом Врбасу. Налагање бадњака заказано је и за 18.30 часова испред православног храма у изградњи у центру Врбаса. Свим верницима велики хришћански празник честитао је др Братислав Кажић, председник општине Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"