Дечје одељење ОБВ само у првој смени радним данима

Због недостатка педијатара Дечје одељење Опште болнице Врбас не ради током поподнева и ноћи, викендима и празницима, што је родитеље у овом делу Бачке довело у веома тешку ситуацију. Услуге из овог дела медицине, које су грађанима општине Врбас и суседних општина била доступне у сваком тренутку 365 дана у години, сада се могу добити тек болницима у Новом Саду, где се упућују сви случајеви. Тренутно на одељењу ради само један педијатар, а помаже му један колега у пензији. За нормалан рад одељења потребна су четири лекара.

"Проблем се појавио још у марту 2012. године када смо остали без једног педијатра. Одмах смо обавестили Министарство здравља, Владу Војводине као оснивача, и Републички фонд за здравствено осигурање, са каквим се проблемима сусрећемо, а истовремено смо расписали конкурс за запошљавање новог лекара. У међувремену су још два лекара, привремено или за стално, престала да раде на Дечјем одељењу, један због здравствених проблема а један преласком на друго радно место, чиме је наш проблем постао стварно велик", рекао је Миодраг Шошкић, помоћник директора Опште болнице Врбас. Једно време недостатак кадра је решаван ангажовањем педијатара на основу уговора о допунском раду, али је ова пракса прекинута јер ОБВ нема новца да плати ову услугу, а РФЗО не жели да преузме обавезу да их плаћа. Овим лекарима дугују се надокнаде за три месеца ангажовања у Општој болници. "Републички фонд не прихвата да плаћа зараде лекара које ми ангажујемо по уговору о допунском раду. РФЗО каже да се то треба плаћати из сопстевних средстава установе, али ми немамо довољно новца да платимо три или четири педијатра који ће да уђу у дежурство и обезбеде непрекидно функционисање одељења", рекао је Шошкић.

Још један допис Републичком фонду за здравствено осигурање упућен је ових дана и у њему се Општа болница позива на одредбе закона које указују да је обавеза РФЗО да плаћа и лекаре ангажоване по уговорима о допунском раду у случајевима када се ради о областима које свакако "иду" на њихов терет. "У том случају ћемо одмах ангажовати педијатре, док се проблем не реши трајно", рекао је Шошкић. Конкурс за запошљавање педијатра у ОБВ је стално отворен.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"