Почиње акција чиповања и вакцинисања паса

Представници Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду и ветеринарских станица „Врбас“ и „Тривет 05“ из Куцуре потписали су уговор о пословно-техничкој сарадњи. Уговор подразумева акцију бесплатног чиповања паса и вакцинацију против беснила на целој територији општине Врбас. Према првим проценама, вредност овог уговора је око пет милиона динара и новац ће се обезбедити из општинског буџета. Тачна сума издвојеног новца знаће се након спроведене акције.

"Прошле године из општинског буџета издвојено је 16 милиона динара на име одштета за уједе паса луталица. Можемо рећи да је често долазило и до злоупотреба када су ови одштетни захтеви у питању. Очекујемо да ће наша акција смањити број одштетних захтева, а самим тим смањити и одлив новца из општинског буџета. Очекујемо да ћемо већ у току ове године видети резултате акције бесплатног чиповања и вакцинисања паса, а да ће се средства издвојена за тај посао исплатити у наредне две године", рекао је председник општине Братислав Кажић.

Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду биће координатор целе акције,  а спроводиће је стручњаци ветеринарских станица „Врбас“ и „Тривет 05“, идући од куће до куће. "Уговор који смо потписали је начињен по програму Министарства пољопривреде, које је и одредило која ветеринарска станица покрива коју територију. Тако ће ветеринарска станица 'Врбас' спровести акцију на територији града, а 'Тривет 05' у свим селима општине, почев од Бачког Доброг Поља. Да подсетим, чиповање и вакцинација су потпуно бесплатни, тако да заиста нема разлога да неко одбије ту услугу", истакао је Јанко Кресоја, директор ЈАЗИП-а. Уколико неко не буде желео да вакцинише или чипује свог пса, ветеринарска инспекција ће реаговати прекршајном пријавом, а казна за власника пса је око 5.000 динара. "Програм мера Управе за ветерину, који се издаје сваке године, предвиђа обавезно чиповање паса и вакцинисање против беснила једном годишње", упозорила је Мирјана Николић, ветеринарски инспектор задужен за општину Врбас.

Војислав Димитријевић, директор „Тривет 05“, је нагласио да је чиповање паса сасвим безбедно по њихово здравље, као и да на нивоу Републике постоји електронски картон. "Током нашег обиласка домаћинстава сви пси ће бити чиповани, док ће се вакцинација против беснила вршити на псима старијим од три месеца. Невакцинисана штенад ће добити вакцину каду достигну ту старосну доб", објаснила је ветеринар Јована Божић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"