Бивши чланови ДС оснивају НДС Бориса Тадића

Поједини дугогодишњи истакнути чланови локалног одбора Демократске странке напустили су партију Драгана Ђиласа и придружили се Новој демократској странци бившег почасног председника ДС Бориса Тадића. Иницијативни одбор за формирање НДС у општини Врбас, између осталих, чине Милан Станимировић, Драган Стијеповић, Владимир Даковић, Александар Крунић, Дарко Крчмар, Горан Калуђеровић и други бивши чанови ДС, а најављено је да ће и наредних дана за Борисом Тадићем поћи још чланова Демократске странке.

"Дешавања унутар ДС-а нису заобишла ни одбор у Врбасу. Забринути чланови нису више могли то да трпе и донели су одлуку да се придруже Новој демократској странци. Желимо да правимо НДС која ће поступати по оним правилима по којим је ДС некада основана, али се то у међувремену изгубило. Због моралне чврстине Гролову ДС су звали моралном жандармеријом, а Борислав Пекић је говорио да лични морал мора бити основ сваке опште политике. То се изгубило и ово је реакција чланова и лични чин сваког од нас. Нећемо лоше говорити о дојучерашњим сарадницима са којима смо заједно градили модерну, европску Србију, већ позивамо да нам се придруже сви који желе да поново буду на том путу, да вратимо моралну чврстину странци. Честитост је јако важна у политици", рекао је Станимировић.

Стијеповић је истакао да се тренутно воде разговори са многим члановима ДС и другим заинтересованим лицима о формирању НДС. "Намера нам је да формирамо одбор и да се озбиљно, као и пре, посветимо локалним проблемима. Формираћемо ресорне одборе и урадити озбиљне пројекте, како би градили лепши Врбас и, заједно са Тадићем, лепшу Србију", рекао је Стијеповић.

Александар Крунић је одбацио тезу да је иступање из странке чин издаје и напуштање основних принципа и вредности на којима је формирана ДС. "Аутократија која је завладала у ДС, маргинализовање локалних одбора и поступање на неолибералним начелима, потакло нас је да размислимо да ли је боље учествовати у таквој странци или покушати из почетка, што је тежи пут, али чистији. Зато смо се одлучили на тежак корак и позивамо грађане да нам се придруже у покушају да направимо бољу, ефикаснију и нову ДС", рекао је Крунић.

Дарко Крчмар је одлазак из ДС дефинисао као покушај да се сачува "есенција и суштина ДС која је претрпела негативне промене". "Ниво одлучивања претворен је у демократски апсолутизам. Демократија није ствар директива са вишег нивоа, већ ствар сваког појединца, његове свести и односа према окружењу. ДС је почела да декретима уређује свој унутрашњи живот, а то није идеја ова партије. Надам се да ће НДС кренути путем да Србији доносе нешто ново, нову левицу, која јој је потребна", рекао је Крчмар.

Говорећи о будућем деловању у Скупштини општине Врбас, Станимировић је рекао да су сви они који су приступили НДС-у, или ће приступити, свој мандат заслужено освојили на изборима. "Побеђивали смо и на изборима за савете месних заједница истичући своје име и презиме и освајајући више гласова него ДС на локалним изборима. Нико нам није поклонио мандате већ смо их освојили радом и угледом", рекао је Станиморовић.

У првом саопштењу за јавност НДС истакнуто је да ће у локалном парламнету ова партија основати нову одборничку групу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"