Постављање семафора код школе

На углу улица Данила Бојовића и Палих бораца, код Основне школе "Петар Петровић Његош", данас су почели радови на постављању семафора. Изградња саобраћајне светлосне сигнализације кошта 5,5 милиона динара, са ПДВ, и за њу је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова обезбедио бесповратна средства у износу од три милиона, док остали део финансира општина Врбас. Рок завршетка радова је 30 календарских дана, а инвеститор и надзор радова је Јавно предузеће „Дирекција за изградњу“.

"Због велике разлике у саобраћајном оптерећењу на главном правцу улице Данила Бојовића (90%) и Палих бораца(10%), који су резултат целеодневног бројања саобраћаја, одлучено је да се приступи изградњи семафора са адаптивним системом рада. Семафор неће радити са фиксним временским циклусима, већ ће се уградњом детектора на споредном правцу, вршити испитивање да ли након истека зелене фазе на главном правцу има возила на споредном. Уколико возила не буде било продужиће се зелена фаза на главном правцу, а детектовањем присуства возила на споредном, аутоматски ће се мењати фаза и пропуштати возила. Ова могућност обезбеђује несметану проточност саобраћаја", наводи се у саопштењу ЈП "Дирекција за изградњу".

Посебан програм биће намењен и пешацима који ће притиском на тастер моћи да промене сигнални план и тако обезбеде слободан пролаз. "У оквиру уређаја предвиђен је прилагођавање за слепа и слабовида лица која ће до семафора бити звучно навођена. На пешаком тастеру биће тактилна ознака за слепе и слабовиде особе. Предвиђена је и уградња аутоматског бројача саобраћаја на главном путном правцу. Уређај ће бити са лед светлосним изворима и енергетски прихватљив са становишта утрошка електричне енергије", наводи се у саопштењу ЈП "Дирекција за изградњу".

Почетку радова на изградњи семафора присуствовали су др Братислав Кажић, председник општине Врбас, Милан Глушац, заменик председника, и Игор Миловић, директор ЈП "Дирекција за изградњу"

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"