Позив за формирање НС Црногораца

Удружење Црногораца Војводине представило је синоћ у Врбасу иницијативу за формирање Националног савета Црногораца. Иницијатива је представљена црногорским и завичајним удружењима из општине Врбас, а састанку су присуствовали и представници Амбасаде Црне Горе у Србији, као и др Братислав Кажић, председник општине Врбас, и Марјана Мараш, председница СО Врбас.

Веселин Митровић, председник Удружења Црногораца Војводине, које је основано у јануару ове године, истакао је да је 2014. изборна година за националне савете, па је потребно договорити сарадњу међу разним удружењима и друштвима са црногорским предзнаком, посебно због чињенице да једино Црногорци нису оформили ово тело.

Отправник послова Амбасаде Црне Горе у Србији Милан Лакић је истакао да  Национални савет Црногораца неће имати никакве политичке претензије, већ ће као заједничко тело препознавати интересе Црногораца у Србији и помагати очување културног и сваког другог идентитета. За покретање иницијативе потребно је прикупити око 2.000 потписа, а затим следи избор Националног савета директним или електорским путем.

Љубиша Симовић, председник Удружења Црногораца Врбаса, апеловао је на све припаднике ове националне заједнице да подрже иницијативу, јер ће од тога зависити и будући рад НСЦ. Према његовим речима, Врбас би, са 7.400 Црногораца према последњем попису, могао имати значајно место у деловању савета.

Подршку иницијативи дали су и представници локалне самоуправе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"