Предавања о васпитању у породици, вртићу, школи

Од 24. до 28. марта у основним школама у Врбасу биће представљен програм “Васпитањем без казне и без награде до смањења насиља у породици, вртићу и школи” ауторке Породичног буквара Милице Новковић. Са циљем да се знање стваралачког васпитања пренесе што већем броју родитеља, представљање програма ће бити организовано и у биоскопу "Југославија", 28. марта у 18.00 часова. Са програмом су се већ упознали васпитачи у вртићима и предавачи Средње стручне школе “4. јули”.

"Тренутно актуелно 'плишано' васпитање, које упорно инсистира на плишаној казни и награди, је деведесетих година заменило наше традиционално васпитање и ствара огромне проблеме у функционисању савремене породице, па тиме и вртића и школе. Сви се баве решавањем последица позитивног условљавања, благе принуде, презаштићивања деце од рада и реда, истине и живота, вербализма, као празних речи и злоупотребе имитаторског облика учења, које је најјаче путем негативних садржаја медија. Деца су агресивна, аутоагресивна, похлепна, лења телом и духом, незаинтересована за учење, за школу, постају тврдоглава, јер речи нису довољне да децу усмеримо добрим делима. Такво напето и емоционално узнемирено дете бира садржаје које нуде електронски и други медији, који су потпуно у складу са његовим емоционалним стањем. Деца насиље најпре конзумирају са медија, које потом почињу и да живе, по моделима које имитирају", наводи се у најави за трибине.

Ауторка програма Милица Новковић је професорка књижевности у пензији. Написала је Породични буквар који је реведен на енглески, руски, словеначки, мађарски и хрватски, а тренутно се преводи на македонски, румунски и италијански језик. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"