"Мултиарт" и "Спона" за помоћ особама за аутизмом

Данас се широм планете обележава Светски дан особа са аутизмом, који је установила Генерална скупштина Уједињених нација. Учешће у обележавању узела су и два удружења грађана из општине Врбас, "Мултиарт" из Врбаса и "Спона" из Равног Села, која се свакодневно ангажују на помоћи особама са овим развојним поремећајем. Борис Бијеловић, потпредседник УГ "Мултиарт", истиче да аутизам није ретка појава и аутистичним особама неопходна је системска помоћ друштва и државе.

"Уколико се у обзир узима цео спектар аутистичних поремећаја, ова врста поремећаја обухвата 0.6% укупне популације. Ово значи да у Европи постоји око 5 милиона особа са аутизмом. Слична је ситуација и у Србији, мада многе особе са аутизмом немају дијагнозу, а самим тим не остварују одређена права која им по закону припадају, што доводи особе са аутизмом у веома тежак положај. Нажалост, терапије које показују одличне резултате, попут третмана у хипербаричној комори, у Србији нису покривене преко Фонда за здравствено осигурање. У питању су веома скупи третмани, и тренутно само једна приватна клиника у Београду има протокол и третмане за децу и младе са аутизмом. Са друге стране, најбољи резултати се постижу управо у раној фази, и нису ретки случајеви да се уз редовне третмане и остале пратеће садржаје постигне врло висок ниво функционалности. Уколико желимо бити одговорно друштво, али и уколико желимо бити део Европске уније, држава мора обезбедити особама са аутизмом приступ адекватној дијагностици и третману, а у складу са међународно признатим стандардима", рекао је за vrbas.net Бијеловић.

Он сматра да се особама са аутизмом мора обезбедити приступ стандардним сервисима здравствене заштите, у складу са њиховим потребама и у мери у којој су ти сервиси доступни генералној популацији. "Држава мора да обезбеди да особама са аутизмом буде приступачно и доживотно образовање. За особе са аутизмом, образовање представља много више од базичног права, специјализован приступ образовању би требало да подстакне ђаке у развоју одговарајућих образовних активности. У нашој средини поздрављамо напоре да се оспособи и профункционише дневни боравак за децу и младе са посебним потребама при Центру за социјални рад у Врбасу. Овде ће свакако бити прилике да се обезбеде и одређени програми за децу и младе са аутизмом. Удружења грађана 'Мултиарт' и 'Спона' ће већи број својих активности у наредном периоду посветити ка употпуњавању садржаја овог објекта, чија реконструкција је започета претходне године. Овај објекат се реконструише и опрема по највишим стандардима и готово је сигурно да ће бити један од најрепрезентативнијих објеката оваквог типа у Војводини", рекао је Бијеловић и истакао да охрабрује и чињеница да је у Новом Саду, при школи “Милан Петровић”, у припреми тзв. Центар за аутизам, "у којем ће функционисати програм малих кућних заједница и програм становања уз подршку особа са аутизмом". "Наша удружења ће се потрудити да и у овим пројектима заједно са сличним удружењима грађана из Војводине, дају значајан допринос", рекао је Бијеловић, потпредседник УГ "Мултиарт".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"