Увођење ИСО стандарда у ЈП "Дирекција за изградњу"

Јавно предузеће „Дирекција за изградњу“ започело је данас са процесом увођења и имплементације интегрисаног система менаџментом (ИМС). Ради се о системима менаџмента квалитетом (у складу са стандардом ИСО 9001:2008), и менаџмента енергијом (у складу са стандардом ИСО 50001:2011), који су у потпуности компатибилни. У току увођења, креира се јединствена документација која укључује оба система и они функционишу као јединствени, интегрисани систем. Увођење система ИСО 50001:2011 сврстаће општину Врбас међу прве у Европи са овим стандардом.

"Главни ефекти уводења интегрисаног система менаџмента требали би да буду не само екстерне користи у смислу саме сертификације и промоције предузећа, већ би требало да доводе до боље организације и праћења процеса, побољшања ефикасности система и побољшавање рада у континуитету, које доводи до остваривања додатних, конкурентских предности. Користи имплементације ИМС се виде у смањеним трошковима приликом имплементације, смањењу обима документације, нижој цени сертификације и уштеди времена", рекао је Игор Миловић, директор ЈП "Дирекција за изградњу".

Он је истакао да су непосредне користи и предности ИСО 9001 већи степен задовољења корисника, остварење већег профита, минимизација трошкова пословања, ефикасно коришћење ресурса, боље тржишне могућности, континуирано унапређење квалитета и ефективности, повећање одговорности запослених, побољшање интерне и екстерне комуникације, растерећење менаџмента, унапређење односа менаџмента и запослених и боље разумевање, јасна подела одговорности и овлашћења, затим већа заинтересованост запослених за рад, задовољење свих заинтересованих страна, могућност праћења и мерења и управљања на основу чињеница, јасно документован систем уз идентификацију и следљивост и способност да превазиђете захтеве корисника и будете бољи од конкурената.

"Систем управљања енергијом ИСО 50001:2011 укључује низ процеса који омогућавају организацији да користи податке и информације за одржавање и побољшање енергетске ефикасности. Повећање оперативне ефикасности и смањење енергетског интензитета, с економског аспекта омогућава значајне финансијске уштеде, док с еколошког аспекта смањује емисију штетних гасова у околину. Стандард ЕН ИСО 50001:2011 осигурава систем кроз који организација може поставити и проводити своје циљеве за побољшање енергетске ефикасности. Земље Европске уније имају обавезу израде Националног плана за енергетску ефикасност, који представља темељни пут за имплементацију пројекта енергетске ефикасности у свим секторима потрошње енергије. Национални планови базирани су на ЕУ директиви о енергетској ефикасности (2006/32/ЕЦ), која има за циљ уштеду енергије од 9% у периоду до 2016. године, тј. за девет година њене примене", рекао је Миловић.

Сертификацијом Система управљања енергијом ИСО 50001:2011, општина Врбас постаће једна од првих општина у Европи, а ЈП „Дирекција за изградњу“ прво локално јавно предузеће у Србији које има овај стандард. "На тај начин наша општина постаће конкуретнија не само у привлачењу инвестиција, већ и у конкурисању за разне пројекте које воде Република Србија и ЕУ", рекао је Миловић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"