Војводина и Врбас плаћају превоз студената

Проф. др Драгослав Петровић, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој, и др Братислав Кажић, председник општине Врбас, потписали су данас уговор о регресирању трошкова превоза студената у 2014. години. Уговор са војвођанским органима власти потписали су представници 34 општине. За трошкове превоза 3.312 студента, који свакодневно путују на међуградској, односно међумесној релацији до установа високог образовања на којима се школују, из покрајинског буџета је издвојено 40 милиона динара.

Потпредседник Петровић је подсетио да у Војводини тренутно студира преко 67.000 студената, од којих 4.800 борави у студентским домовима. „За преко 3.000 младих људи, који свакодневно путују по правилу из мање развијених општина у студентске центре у Војводини, регресирање трошкова превоза значајна је ставка у буџету. Ова помоћ им омогућава да несметано похађају наставу“, навео је проф. др Петровић. Он је додао да ће средствима која су одобрена из покрајинског буџета, трошкови превоза по студенту бити покривени у висини од 50 одсто.

Према речима др Братислава Кажића, за превоз студената из општине Врбас издвојено је око 6,2 милиона динара и ова сума ће бити исплаћена у две једнаке рате. "Наша локална самоуправа свакако регресира трошкове превоза до факултета свих студената који не примају стипендију или нису смештена у студентске домове. То је већ уобичајена помоћ студентима у нашој општини", рекао је Кажић.

На пријему у Влади Војводине, са представницима војвођанских општина, покренут је и дијалог о новој уписној политици буџетских студената за наредну школску годину. Према речима потпредседника Петровића, уписна квота за наредну годину кретаће се на нивоу од 6.500 хиљада, и биће усмерена на занимања која се на тржишту рада Војводине покажу потребним.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"