Реализација мера за развој пољопривреде

Потписивање уговора са стотинак пољопривредних произвођача који су први конкурисали за средства Владе Војводине за финансирање развоја пољопривреде обавиће се у понедељак, изјавио је данас Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић, пренео је РТВ. Он је рекао да ће ти кредити бити намењени за системе за наводњавање, за противградне заштитне мреже, за пољопривредну производњу у заштићеном простору, односно за стакленике и пластенике.

"Завршили смо део конкурса за старачка домаћинства, то је она социјална категорија којом подстичемо неку врсту комасације и мотивишемо старачка домаћинства да своју земљу у аренду уступе младим пољопривредним домаћинствима на територији њихове катастарске општине", рекао је Јешић, додајући да је за старачка домаћинства до сада опредељено око 50 милиона динара. Према његовим речима, у првих 30 дана конкурса опредељено је око 122 милиона динара за системе за наводњавање, што значи да ће нових око 620 хектара пољопривредног земљишта бити под системима за наводњавање.

За противградне мреже издвојено је око 242 милиона динара што ће, како је нагласио, омогућити нових 150 хектара воћњака заштићених противградним мрежама, док је за пластенике и стакленике до сада додељено око 13 милиона динара, чиме ће бити омогућено да се поставе пластеници на додатних 2,2 хектара. "Ових дана су нам кренули конкурси у сточарству и за смештајне капацитете у воћарству и повртарству, као и за прераду зачинског биља", истакао је Јешић додајући да динамика кредитирања око 65.000 пољопривредних произвођача у Војводини иде зацртаном динамиком најављеном још крајем прошле године.

Јешић је рекао да су мере Владе Војводине за подршку пољопривреди обухватиле целокупну пољопривреду и да се оне спроводе на три начина - бесповратна давања, кредити Фонда уа развој пољопривреде са каматом до два одсто и финасирање из Развојног фонда Војводине који треба да прати поменуте кредитне линије и помогне пољопривредним произвођачима који немају средстава у наведеним конкурсима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"