Медијске слободе под лупом НДНВ

У Врбасу су се састали представници Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) и локалне самоуправе поводом захтева за акредитовање новинара за праћење седница локалне скупштине, који је Општина упутила само појединим новинарима, пренела је РТВ. Састанку је као посматрач присуствовао и Мирослав Јанковић из медијског одсека мисије ОЕБС-а у Србији.

Председник Извршног одбора НДНВ Недим Сејдиновић оценио је да захтев за акредитацију упућен новинарима који извештавају са седница врбашке скупштине садржи елементе који су противзаконити и који ограничавају медијске слободе. Новинарима је тражено да доставе свој јединствени матични број грађана, акт редакције, као и адресу становања. Новинари су се овом удружењу пожалили и на дискриминацију медија, због неједнаког третирања редакција приликом достављања материјала у вези са седницама, али и осталих информација. Сејдиновић је за Радио-телевизију Војводине рекао и да су председник општине Врбас Братислав Кажић и његови сарадници показали спремност да уочене неправилности отклоне. "Добили смо чврста уверавања да ће се проблем отклонити и на лицу места су те промене и договорене. Речено нам је да иза свега не стоји лоша намера, већ жеља да се ажурирају листе новинара који раде у Врбасу, те да циљ никако није био да се било која редакција дискриминише", рекао је Сејдиновић. Он је истакао да ће НДНВ пратити ситуацију у овој општини и изразио своје очекивање да ће представници општине деловати проактивно и да ће бити отворенији за сарадњу са новинарима. Сејдиновић је рекао и да су на састанку упознали председника општине и остале присутне са медијским реформама и спровођењем медијске стратегије, као и законима о медијима, чије усвајање се очекује. Договорено је и да ће се Врбас припремити за предстојеће реформе и да ће деловати проактивно и у том смислу.

Председник општине Братислав Кажић потврдио је за РТВ да ће се у Врбасу припремити за промене у медијској регулативи и да ће недостаци на које су указали представници новинарског друштва, а које је оценио техничким, бити отклоњени. "Нисам се пронашао у примедбама, јер увек стојим на располагању свим новинарима. Седнице скупштине су транспарентне и на њих долазе и заинтересовани грађани. Састанак је био врло користан јер смо се информисали о променама које следе у медијском смислу, а биће отклоњени и проблеми у вези са захтевом за акредитацију, јер и сам лично сматрам да је дошло до грешке", рекао је Кажић. Он је објаснио и да се скупштински материјали шаљу електронским путем, како би се уштедело на штампању. "Никада нисам избегавао контакт са новинарима и свима се увек одазивам, чак и викендом. Овако, како сада причам и са вама стојим на располагању свима који желе комуникацију или информације о општини Врбас", поручио је Кажић.

Како РТВ сазнаје, новинари у Врбасу су локалној власти замерили и то што се од конституисање није одржала ниједна конференција за новинаре, а од тада појединима није стигло ниједно саопштење, најава догађаја или информација. Замерено је и на затворености у комуникацији са новинарима, али и то што председник општине није одговорио на позиве да коментарише догађаје, којима, како је за РТВ речено, присуствују само запослени у Јавном предузећу за информисање.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"