Одличан провод у "Ноћи музеја"

Под слоганом "Одличан провод у музејима", 17. маја у Врбасу се, већ традиционално, одржава културна манифестација "Ноћ музеја". Више десетина програма на неколико локација припремила је Музејска збирка Културног центра Врбаса, под покровитељством општине Врбас. Иако је уобичакено да "Ноћ музеја" траје од 18.00 до 02.00 часа, програми у Врбасу трајаће целог дана.

У 10.00 часова, у Гимназији "Жарко Зрењанин" почиње финални сусрет баскет турнира, а у исто време у дворишту Музејске збирке почиње ликовна колонија "Ноћ музеја". У 12.00 часова у Гимназији се отвара изложба "Век фудбала у Врбасу", а у 12.30, на истом месту, почиње фудбалски турнир. На платоу испред Музејске збирке у 17.00 часова биће изведена представа за децу Три прасета, а од 18.00 до 18.45 часова, на тераси хотала Бачка, биће изведен музичко сценски програм "Упознај свет - Куба". Овај програм биће поновљен у 19.30 и у 21.30 часова. Од 18.30 часова, у биоскопу "Југославија", у оквиру програма Први светски рат на филму, биће емитован филм Бел епок - Последњи валцер у Сарајеву, док је у 21.00 час на репертоару филм Сарајевски атентат. У Реформаторској цркви, од 19.30 до 20.00 часова, је мини концерт Тамбура у свету класике, и овај програм ће бити поновљен у 20.45 часова. Од 18.00 до 23.00 часа, на платоу испред Музејске збирке, организује се Витешки турнир и Ковница мачева. У 18.00 часова почињу и две изложбе у Основној школи "Патар Петровић Његош" - "Друга година осмолетке у Врбасу" и "На часу биологије", као и две изложбе у Гимназији - "Јакшићи" и "Трагом некадашњих читалаца". У исто време у Музејској збирци почињу изложбе: "Драгутин Гавриловић - мајор са чином пуковника" и "Егзотична изложба Музеја Војводине", а у Канцеларији за младе општине Врбас изложба фотографија "Стара Хавана" и изложба музичких инструмената Кубе. У Галерији КЦ, у исто време, почиње изложба фотографија "Музеј као инспирација - Пијаце, вашари, сајмови", као и промоција средњовековног витешког оклопа. Промоција макета "Живот на каналу" на програму је, такође, у Музејској збирци од 18.00 часова, док се изложба стрипа "Шишмиш - код Бетмена и Кетвумен", одржава у биоскопу. Један програм одржава се и у башти кафеа Синдикат - изложба "Атеље 05".

Иначе, поводом манифестације „Ноћ музеја” Музејска збирка организовала је и фото-конкурс "Музеј као инспирација - Пијаце, вашари, сајмови". На конкурс се пријавило 29 аутора из Новог Сада, Лесковца, Зрењанина, Башаида, Скопља, Београда, Лесковца, Сремске Каменице, Бачке Топле, Ниша, Травника, Краљева, Врбаса… Они су послали око три стотине својих радова, а на изложби у "Ноћи музеја” биће изложено око педесет изабраних фотографија. Победничку фотографију „Вашар” послао је новосадски новинар, мајстор фотографије Боривоје Миросављевић. Фотографија је настала на румском вашару, познатом по трговини коњима. Друго место припало је Мирсаду Мујановићу из Травника за фотографију „У шатору”, а треће Сањи Јововић из Новог Београда за рад „У севдаху”.





Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"