Проглашена ванредна ситуација у Србији

Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији Републике због поплава и обилних падавина. Ванредна ситуација проглашена је на захтев Републичког штаба за ванредне ситуације, на којем је, раније данас, разматрана ситуација у земљи изазвана обилним падавинама и поплавама.

Влада Србије је упутила писмо Влади Руске Федерације, Европској комисији и Влади Словеније са молбом за упућивање хуманитарне и техничке помоћи Србији за отклањање последица поплава, саопштено је после седнице владе.

Влада је наложила Републичкој дирекцији за робне резерве да у циљу пружања помоћи становништву угроженом од катастрофалних поплава бесповратно испоручи хиљаду тона меркантилног кукуруза неопходног за прехрану стоке на угроженим подручјима.


Грађани обавезни да спроводе наређене мере

Премијер Србије Александар Вучић апеловао је данас на грађане Србије да поштују упутства надлежних државних органа у поплављеним подручјима а то, према Закону о ванредним ситуацијама, поред осталог, значи да учествују у заштити и спасавању, спроводе прописане и наређене мере и извршавају задатке цивилне заштите.

Закон о ванредним стиауцијама, који прописује понашање грађана, каже да су они дужни да се обучавају за личну, узајамну и колективну заштиту и испуњавају материјалне обавезе за потребе заштите и спасавања у складу са законом.
"Молим људе да слушају, не можете да победите природу, а кад не слушате спасиоце ризикујете и своје и њихове животе", рекао је премијер на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

Закон такође каже да грађани податке од значаја за заштиту и спасавање без одлагања треба да доставе надлежном органу и да дају податке потребне за вођење евиденција од значаја за заштиту и спасавање, као и да прихвате распоред који им је одређен при распоређивању у органе и јединице цивилне заштите.

Обавезни су и да се одазову позиву надлежног органа цивилне заштите. У извршавању задатака заштите и спасавања учествују сви способни грађани.

Када је реч о припадницима војске, они који су здравствено спосовни распоређују се у специјализоване јединице цивилне заштите, у складу са посебним законом. У јединице опште намене цивилне заштите могу се распоредити и здравствено способни мушкарци и жене који нису војни обвезници и то мушкарци старости су од 16 до 60, а жене од 16 до 55 година.

Здравствену способност грађана за учествовање у органима и јединицама цивилне заштите утврђује здравствена установа надлежна према седишту органа односно јединице.

 

Извор: Тањуг

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"