Ускоро израда ГИС-а у општини Врбас

У Врбасу је данас, у организацији Друштва инжењера и техничара Врбаса, одржана презентација Географско информационог система (ГИС), чија ће израда на нивоу општине Врбас почети током јесени. На обу тему одборницима у СО Врбас, директорима јавних предузећа и установа, представницима локалне самоуправе, члановима ДИТВ и заинтересованим грађанима говорили су проф.др Зоран Поповић, професор на Високој грађевинско-геодетској школи, и проф.др Милан Трифковић, професор на Грађевинском факултету у Суботици.

"ГИС је најважнији стратегијски пројекат општине Врбас. Предавачи који су се обратили присутним су најкомпетентније особе у овом послу у нашој држави и најпозванији су да нас упозанју са овим системом. ГИС ће се развијати годинама, како се развија и наш град и општина, и зато је битно да на време почнемо да сви учествујемо у његовој изради. Сви подаци које данас поседујемо су у аналогној форми, на папиру, и потребно је да их дигитализујемо, објединимо на једном месту, у ГИС-у, а када се систем оформи имаћемо могућност да једним кликом миша стекнемо увид о многим стварима у разним областима. Израда идејног пројекта ГИС-а почиње одмах, а већ на јесењем заседању локалног парламнета очекујем доношење одлуке о формирању Географско информационог система", рекао је Игор Миловић, председник ДИТВ.

Проф.др Милан Трифковић истакао је да је примена ГИС-а постала веома важна у свим сегментима друштва, док је проф.др Зоран Поповић напоменуо да се све више локалних самоуправа у Србији одлучује на увођење ГИС-а. "ГИС су интезивно користи у свим областима друштва, од војске и полиције, до служби локалних самоуправа и осигуравајућих друштава. Интегрисање података из различитих извора даје неслућене могућности употребе и анализа", рекао је Поповић. Пре презентације професори Трифковић и Поповић разговарали су са председником општине Врбас др Братиславом Кажићем.



Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"