СССС: Нова отпуштања у "Carnexu"

Више од 70 радника радника напустиће ових дана Индустрију меса "Carnex", пренела је Радио телевизија Војводине. Ови радници ће се наћи на евиденцији незапослених заједно са више од 800 својих бивших колега који су као технолошки вишак напустили фабрику од новембра 2011. године, од како је већински власник "Carnexа" постала "МК група" Миодрага Костића.

Овим поводом саопштење за јавност издало је Веће Савеза самосталних синдиката Србије општине Врбас у којем је оцењено да се процес отпуштања запослених у "Carnexu" не зауставља. "Најновија отпуштања говоре у прилог тој чињеници, социјално су угрожени запослени који после 30 и више година радног стажа остају без запослења, као и неколико стотина новозапослених радника примљених у последњих пар месеци, који раде за 18.000 динара са путним трошком и осталим надокнадама, што је недовољно за најосновније потребе. Поставља се питање колико су на добровољној бази и својом 'самосталном' одлуком 800 запослених пристали да се пријаве за технолошки вишак у ранијем периоду, или је у питању страх за егзистенцију изазван отвореним и прикривеним радњама у циљу доношења такве одлуке", наводи се у саопштењу.

Самостални синдикат позвао је креаторе новог Закона о раду да се на случају отпуштања у "Carnexu" увере у злоупотребе послодаваца. "Требало би да компанија која остварује милионске приходе има мало више социјалне одговорности према онима који стварају доходак, а доведени су до беде примајући ударце у мери која до сада није позната у новијој историји", истиче се у саопштењу Самосталног синдиката.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"