ВН: Сезонци уместо старих радника

Проглашавање технолошког вишка и отпуштање радника у Индустрији меса „Carnex“ тема је којој су медији последњих дана поклонили највише пажње. На непопуларну меру некада највећех послодавца у општини Врбас, осврнуле су се и Вечерње новости које су овим поводом у данашњем броју објавиле следећи текст.

Пословодство Индустрије меса „Carnex“ у Врбасу, у већинском власништву „МК групе“ Миодрага Костића, најавило је да ће отпустити 72 радника као технолошки вишак. Истичући да таквој одлуци није претходио дијалог с представницима запослених, синдикални руководиоци су од генералног директора „Carnexa“ Јарослава Ступавског затражили да повуче Предлог програма решавања вишка запослених. Синдикалци су се за помоћ обратили локалној самоуправи, наводећи да би наговештено отпуштање радника „Carnexa“ још више погоршало социјалну карту у општини, у којој се последњих година, првенствено проглашавањем запослених за технолошке вишкове, драматично повећао број незапослених.

"Од 72 радника са којима компанија намерава да раскине уговор о раду, само су два пристала да добровољно напусте посао. Остали су се нашли на списку за отпуштање без своје сагласности. То је недопустиво, јер док се, с једне стране, даје отказ сталним радницима, истовремено су ангажовани сезонци на повременим и привременим пословима, чији се број креће од сто па до више од двеста. Сезонци одузимају посао сталним радницима, од којих су знатно мање плаћени, јер добијају минималце, а немају право на путне трошкове" - каже председник синдиката „Независност“ у „Carnexu“ Милојица Живковић. Откако је „МК група“ 2011. године преузела већинско власништво „Carnexa“ од енглеског Инвестиционог фонда „Ashmore“, број запослених, а било их је 1.856, смањио се за више од 800. Планираним најновим отпуштањем, из врбашке индустрије меса би на бироу рада завршило укупно око 900 радника. "Смањена потреба за радном снагом тумачи се падом производње, али је повећана продуктивност рада, са више производа по раднику. Уз то, 'Carnex' у последње три године остварује добит и уредно сервисира све обавезе, па ни с те стране нема разлога за отпуштање радника - каже Живковић.

Председник Општинског већа Самосталног синдиката у Врбасу Горан Рогановић позвао је креаторе новог Закона о раду да се на случају отпуштања радника у „Carnexu“ увере у злоупотребе послодаваца.

УПРАВА предузећа није желела да за новине коментарише овај случај. Председник општине Врбас др Братислав Кажић каже да је интерес локалне самоуправе да се задрже радна места, посебно у привреди, али да је немогуће да се утиче на пословну политику приватне фирме. - "Пружамо подршку радницима, али смо од директора „Carnexa“ добили одговор да је отпуштање готова ствар" - каже др Кажић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"