Следи оснивање Националног савета Црногораца

Представници бројних удружења Црногораца у Србији предали су Министарству правде и државне управе Републике Србије у Београду Иницијативу за формирање Националног савјета Црногораца у Србији. Једно од удружења активно укључених у акцију прикупљања неопходних потписа било је и Црногорско култлурно-просвјетно друштво „Никола I“ из Врбаса. Предаја Иницијативе је прва фаза на путу формирања Националног савјета Црногораца преко којег ће у будућности црногорска мањина имати прилику да учествује у одлучивању о питањима од интереса за очување посебности националног бића Црногораца у Србији.

Уз координацију Управе за дијаспору и помоћ Амбасаде Црне Горе у Републици Србији, црногорска заједница је у протеклих неколико месеци организовано радила на испуњавању законских услова за формирање Националног савета. Иако је прикупљено више, за саму предају Иницијативе било је потребно око 2.000 судски оверених потписа или пет одсто потписа оних грађана Србије који су се на последњем попису изјаснили као Црногорци. Иницијативу за формирање Националног савета Црногораца, уз ЦКПД „Никола I“ из Врбаса, предали су представници следећих црногорских удружења: Удружење Црногораца Новог Сада, Удружење Црногораца општине Кула, Научно-културни центар из Крушћића, Црногорска национална заједница Београд, Удружење Црногораца Војводине - Нови Сад, Удружење Црногораца „Монтенегро“ из Београда, Удружење Црногораца „Луча“ Ловћенац, Удружење Црногораца Змајево, Удружење Црногораца Црвенка и Удружење Црногораца и пријатеља Црне Горе „Монтенегро“ из Ниша.

Предаји Иницијативе присуствовао је и директор Управе за дијаспору Црне Горе Предраг Митровић, као и отправник послова у Амбасади Црне Горе у Србији Милан Лакић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"