Црногорска удружења желе Конзулат ЦГ у Врбасу

Десет удружења Црногораца из многих места Војводине и Србије, на челу са Културно-просвјетним друштвом "Никола I" из Врбаса, предало је Игору Лукшићу, министру вањских послова Владе Црне Горе, званичан захтев да се конзуларно представништво ове државе отвори у Врбасу. Подршку овој идеји дала су три удружења Црногораца из Београда, удружења из Новог Сада, Ниша, Куле, Црвенке и Змајева. Иницијатива Црногораца долази иако је Влада Црне Горе била близу одлуке да се Конзулат отвори у Сремским Карловцима.

"Влада Црне Горе је одлучила да отвори Козулат у Војводини и сматрамо да постоје чврсти разлози да то буде у Врбасу. Већ деценијама општина Врбас је место најгушће насељености припадника црногорске заједнице у Србији. На задњем попису Црногораца је било 7.353, а у суседним општинама Кула и Мали Иђош живи 4.334, односно 1.956 Црногораца. У ове три повезане општине живи укупно 13.643 припадника црногорске заједнице, што представља 62% од укупног броја Црногораца у Војводини. Врбас се налази између Новог Сада, Суботице и Сомбора те и саобраћајно и географски представља центар регије. Можда и значајније од овога, у општинама Врбас, Кула и Мали Иђош живе и десетине хиљада људи који се нису изјаснили као етнички Црногорци, али су пореклом, родбински, економски, имовински и правно везани за  Црну Гору, те самим тим и заинтересовани за бројне конзуларне услуге. Због свега наведенога, апеловали смо на Владу Црне Горе да уважи наше аргументе и да што пре, на задовољство, корист и понос десетина хиљада потомака Црне Горе, Конзулат отвори у општини Врбас", рекао је на конференцији за медије Владимир Даковић, председник ЦКПД "Никола I". У овом друштву истичу да је идеја о конзулату вођена и локал-патриотизмом и да би Врбас отварањем Конзулата Црне Горе у њему био обогаћен једним престижним садржајем. О овој теми чланови друштва разговараће наредне недеље и са руководством општине Врбас, које је већ исказало спремност да помогне реализацију идеје.

Даковић је истакао да је ово друштво прикупило више од 600 потписа за оснивање Националног савета Црногораца, и да ће, без обзира каква буде одлука о отварању Конзулата, бити затражено и да седиште Националног савета буде у Врбасу. Он је најавио да ће ускоро у Врбасу бити организован и сусрет представника свих црногорских удружења која су потписала ову иницијативу и споразум о сарадњи и заједничким активностима на очувању и промоцији црногорске посебности. Тема састанка биће избори за Национални савет Црногораца у Србији.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"