Протокол о партнерству Врбаса и НС Немаца

Општина Врбас и Национални савет немачке националне мањине у Србији склопили су данас Прокол о партнерству. Према одредбама, потписници протокола, др Братислав Кажић, председник општине Врбас, и Миодраг де Део Михаиловић, председник Националног савета Немаца, споразумели су се да успоставе партнерство у развоју друштвеног и привредног потенцијала општине Врбас, на основама културне баштине и активности немачке националне заједнице. Потписивању протокола присуствовали су и представници недавно основаног Удружења Немаца општине Врбас.

Према речима Братислава Кажића, локална самоуправа изражава задовољство због склопљеног споразума,  посебно након што је недавно у општини Врбас основано Удружење Немаца. "Веома је битно да препознајемо наше суграђане као припаднике немачке националне заједнице. Општина Врбас ће, у сарадњи са Националним саветом Немаца, пронаћи начина да помогне функционисање, рад и активности овог удружења", рекао је Кажић.

Миодраг де Део Михаиловић, председник Националног савета Немаца, захвалио се руководству општине Врбас на конструктивном приступу и брзом одговору на иницијативу да се успоставе чвршћи односи. "Овим протоколом озваничавамо могућности сарадње локалне самоуправе и Националног савета, а носиоци тих делатности у локалној средини биће Удружење Немаца општине Врбас. Циљ нам је неговање немачког културног идентитета, али не само међу немачким становништвом већ много шире, онако како то мора у мултиетничком граду попут Врбаса. Посебну шансу видимо у области привреде, или како да културну баштину комерцијализујемо, како да Немци наставе да раде тамо где су некада стали и дају свој посебан допринос заједници. Они већ дају свој допринос као и други грађани, али сигурно је да као Немци можемо лакше успоставити контакт са нашим матичним државама, Немачком и Аустријом, и дати допринос на нивоу грађанских иницијатива или мале привреде", рекао је де Део Михаиловић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"