Ревизија у Народној библиотеци "Данило Киш"

Запослени у Народној библиотеци "Данило Киш" већ више од двадесет дана свакодневно врше обавезну ревизију књижног фонда, због чега одељење за одрасле не пружа услуге издавања књига својим члановима. Друго одељење, оно са литературом за децу, ради редовно. Према речима Бранислава Зубовића, библиотекара, ревизија књижног фонда требала би да буде готова до 01. августа.

"У питању је редовна ревизија коју, по закону, морамо вршити сваких десет година. Нама је ревизија важна због стицања увида у фонд књига, стичемо увид у то колики је 'мртав фонд', то јест које књиге се не померају са полица, као и увид у квалитет самих књига, у каквом су повезу и стању, које треба заменити бољим књигама, нарочито када је у питању лектира. Наравно да вршимо и отпис књига које се годинама не померају са полица, посебно оних које имамо у више примерака, с обзиром да су раније, седамдесетих и осамдесетих година, књиге куповане у значајно већем броју примерака. Неке од њих никада нису напустиле полице и наша је законска обавеза да извршимо отпис таквих књига" рекао је Зубовић. Он је појаснио да ће књиге које су у добром стању бити поклоњене обреновачкој библиотеци, чији је фонд током поплава знатно оштећен. "Моћи ћемо да колегама у Обреновцу помогнемо са значајним бројем књига", рекао је он.

Зубовић је саопштио да је ревизија до сада завршена међу насловима стране књижевности, а сада се врши ревизија књига српске књижевности. "Ревизија стручног фонда је већ извршена, а ревизија фонда на дечијем одељењу радиће се наредне године. Ово је најсвеобухватнија ревизија до сада и на веома озбиљан начин смо приступили послу. Упоредо са ревизијом радимо и унос књига у кобис, рачунарски библиотечки програм за обраду књига. У кобису раде и Библиотека Матице српска и Народна библиотека Србије и ми припадамо том систему. Наравно, не припадају све библиотеке истом систему, али већина и најважније припадају, што је за нас веома битно. Започели смо прављење електронског каталога и наше књиге ће постојати у електронској бази. Овај посао се неће завршити до 01. августа, јер је то немогуће, али је важно да је започет. У будућности ћемо добити могућност да задужимо књигу електронским путем, да исто тако видимо да ли је књига на читању или је у библиотеци, да извршимо разне брзе претраге, али ће нам бити потребно доста времема да завршимо посао. Свакодневно обрађујемо око 250 књига, што је веома добар резултат. Иначе, у библиотекаству све је процес и ништа се не може завршити брзо, до сутра. Тако је када се ради са књигама", рекао је Зубовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"