Управа за дијаспору ЦГ са црногорским удружењима

Предраг Митровић, директор Управе за дијаспору Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе, састао се синоћ са члановима Управног одбора Удружења Црногораца Војводине и представницима неколико црногорских завичајних удружења из општине Врбас. Они су разговарали о досадашњим активностима УЦВ на формирању Националног савета црногорске заједнице у Србији. О овој и другим темама са Митровићем су разговарали и др Братислав Кажић, председник општине Врбас, и Милан Глушац, заменик председника општине. Скупу у Врбасу присуствовали су представници Завичајног Бањско-вучедолског удружења, Завичајног удружења Голијана и Удружења Пивљана.

"Наша иницијатива за оснивање Националног савета је прихваћена и очекујемо да се ускоро одреди датум избора за чланство у овом телу. Управа за дијаспору ради на хомогенизацији читаве црногорске заједнице у Србији. У овом тренутку постоје три главна корпуса међу Црногорцима у Србији, око Савеза Црногораца Србије, око Црногорског националног вијећа и око Црногорске партије из Ловћенца, и око њих постоје неколико удружења. У будућности, у складу са Законом о исељеницима, који је у припреми, имаћемо јаснија правила сарадње са Црногорцима у дијаспори и њиховим удружењима. У границима својих могућности помажемо удружења и надам се да ћемо са новим законом то додатно унапредити", рекао је Митровић.

Нада Сарић, секретарка Удружења Црногораца Војводине, истакла је да ова организација спремно чека изборе за Национални савет, уз задовољство што је Србија прихватила иницијативу Црногораца који живе у њој. Она је искористила прилику и позвала Црногорке да се активније укључе у рад удружења и тако поправе не баш идеалну слику о родној равноправности у овој и сличним организацијама.

Братислав Кажић, председник општине Врбас, још једном је потврдио спремност локалне самоуправе да помаже сва црногорска удружења. "Овакви састанци нас уверавају да све активности у вези са формирањем Националног савета Црногораца иду у добром правцу. Од самог почетка пружамо логистичку подршку овом процесу и време је да више од 7.000 наших суграђана који су се декларисали као Црногорци, имају своја активна удружења и Национални савет. Сва завичајна удружења нам се обраћају када организују своје манифестације и увек се трудимо да им помогнемо", рекао је Кажић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"