Почела замена делова јавне расвете

У уторак у Врбасу почиње реализација пилот пројекта замене постојеће јавне расвете са ЛЕД расветом, на основу договора који су у марту ове године постигле Јавно предузеће "дирекција за изградњу", компанија "HeSaLight" и Друштво инжењера и техничара Врбаса. Како је саопштио Игор Миловић, директор ЈП "Дирекција за изградњу", компанија "HeSaLight" ће о свом трошку заменити постојећу расвету на 14 места у улицама Маршала Тита и Данила Бојовића, које је одредила Канцеларија за енегетски менаџмент општине Врбас.

"Мерења потрошње, јачине и квалитета осветљења вршиће се следећа три месеца, а након тога урадиће се прорачун исплативости замене постојеће расвете, као и период повраћаја инвестиције. Такође, биће постављена и три рефлектора за украсну расвету испред Реформаторске цркве у центру града", рекао је Миловић. Примена овог типа осветљавања убрзано осваја све области - семафорско и улично осветљење, светлеће рекламе, директно и индиректно осветљење, декоративно осветљење све више преузима ЛЕД. Примењује се у угоститељским објектима, пословним и стамбеним просторима, на улици, у галеријама. "ЛЕД технологија је толико напредовала да можемо очекивати да ће у блиској будућности заменити сву постојећу расвету. Неколико главних разлога који иду у прилог томе су велика уштеда енергије, мала радна температура и дуготрајност. Најважнија чињеница је да ЛЕД технологија користи јако малу количину електричне енергије. Поређења ради, ЛЕД рефлектор од 30W има исту јачину осветљаја као халогени од 150W, а при том ће трајати и од 5 до 10 пута дуже", рекао је Миловић.

"HeSaLight" има договор са данским Export Credit Fond који омогућava јединствени програм финансирања својих клијената. "HeSaLight" је препознала тренд у енергетској политици Европске уније и Србије смањења потрошње енергије, односно изналажења техничких могућности да се испоштују директиве ЕУ до 2020. године, те нашла начин да уз безкаматну финансијску помоћ, тачније отплату инвестиције на бази уштеде у електричној енергији и одржавању, помогне општинама да изврше транзицију са енергетски неефикасног, на нови, енергетски, технолошки и еколошки најсавременији систем расвете.







Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"