Холанђани уредили двориште старе хирургије

Млади Холанђани из Невладине организације "Помоћ источној Европи" из града Барневалда већ седам дана бораве у општини Врбас и својим активизмом и великом енергијом помажу разне установе. Њихов домаћин у општини Врбас је Александар Суботин, пастор Еванђеоске цркве у Куцури, која већ шест година организује волонтерски камп.

"На наш камп долазили су млади из многих држава Европе, али најчешће из Холандије. Ове године су нам дошли млади из града Хаутена, укупно 22, и имали смо циљ да реализујемо два пројекта. Прво смо окречили део Основне школе 'Братство-јединство' у Куцури, а данас завршавамо уређење дворишног простора код објекта старе хирургије у Врбасу, где су смештене психијатријска служба и пнеумофизиолошко одељење Опште болнице. Око дворишта смо поставили недостајућу ограду, дугу 180 метара, уредили смо улични део испред објекта, офарбали све клупе и раскрчили велико растиње. Волонтери су све трошкове сносили сами, а новац су прикупили кроз разне акције", рекао је Суботин.

Активизам младих Холанђана похвалили су многи Куцурани, као и пацијенти који се лече на овим одељењима и који су имали прилике да виде рад волонтера. На њиховом учинку и свему урађеном захвалила се и др Цвета Рогановић, помоћница директора Опште болнице. "Хвала НВО 'Помоћ источној Европи' која је у партнерству са Општом болницом, у више наврата помогла да се здравствена делатност у нашем окружењу подигне на виши ниво. Сарадња са овом организацијом, уз помоћ великог хуманисте, свештеника Александра Суботина, резултирала је испоруком хуманитарне помоћи у виду болесничких кревета, душека, постељине, јастука, ћебади, униформи за медицинско и немедицинско особље, ортопедских помагала и потрошног материјала", истакла је др Рогановић. Она је подсетила да су млади из ове хуманитарне организације више пута посетили Општу болницу, интересовали се за стање у њој и договарали са домаћинима разне врсте помоћи, па је тако договорена и куповина јастука за Одељење неурологије. "Користим прилику да захвалим овим младим људима, не само на њиховом раду, труду и времену већ и на позитивној енергији коју су унели у нашу установу", рекла је др Рогановић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"