КЕМ припрема планове за уштеду енергије

У циљу постизања енергетских уштеда Канцеларија за енергетски менаџмент општине Врбас учествовала је у пројекту аутоматизације система водоснабдевања у Бачком Добром Пољу и Савином Селу. Још од оснивања Енергетског савета, из којег је касније израсла Канцеларија за енергетски менаџмент, управо је водоснабдевање обележено као сегмент у којем се нискобуџетним мерама може једноставно деловати, а за узврат добити брзе, видљиве и значајне уштеде.

Никола Вујовић, стручни сарадник за енергетски менаџмент, инфраструктурно планирање и управљање квалитетом, оценио је да је веома добро да је руководство ЈКП "Стандард" препознало важност оваквих пројеката и подржало своје стручњаке из РЈ "Водовод и канализација" у реализацији пројекта аутоматизације. "Заједно смо изабрали сет мера који се свео на компезацију реактивне енергије и фреквентну регулацију. Имплементирали смо ове мере, уз максимално учешће домаћих ресурса, од програмирања, проналаска техничких решења и аутоматизације до извођења радова. Вредност уштеда је стварно велика, иако грађани то не могу лако да виде, и она износи око 20 одсто, а можда чак и више. Важно је да су све уведене мере веома брзо исплативе", рекао је Вујовић.

Подједнако важна добит пројекта је и поузданост рада система и чување опреме, иначе прилично дотрајале, као и унапређење квалитета воде. Према речима Вујовића, сличне мере и аутоматизација биће уведени и на системима у другим местима. "Одавно смо размишљали на којим местима у нашим системима би могли да делујемо, а сада је и обавеза локалних самоуправа да саме праве своје програме унапређења енергетске ефикасности на трогодишњем нивоу. Тренутно израђујемо тај програм, на њему је ангажовано више стручњака различитог профила, и он обухвата сегменте водовода и канализације, јавни превоз, управљање отпадом, потрушњу енергије у јавним зградама, даљинско грејање и друге области. Из тих програма треба да проистекну акциони планови и већ смо ставили у програм поједине пројекте, како не би губили на времену. Користимо ситуације у којима је неко вољан да нешто уради на овом плану, као што је то сада ЈКП 'Стандард', и што пре добијемо позитивне резултате", рекао је Вујовић.    

Канцеларија за енергетски менаџмент пратиће остваривање уштеда и ускоро изнети информације са тачним подацима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"