Дани црногорске културе у Војводини

Црногорско културно-просвјетно друштво "Никола I" из Врбаса организује и ове године Дане црногорске културе у Војводини 2014. Манифестације ће се оджавати током октобра а део програма, уз Врбас, биће изведен у Крушчићу, Кули, Бачком Добром Пољу, Ловћенцу, Новом Саду и Суботици.

За петак у 19.00 часова, у галерији Културног центра, заказано је отварање изложбе црногорског сликара Уроша Тошковића, док је у суботу, у позоришту у Кули, на програму Вече посвећено Миладину Шобићу. Поводом првог дигиталног реиздања два албума познатог кантаутора, Шобићеве песме изводиће Вања Радовановић.

Поводом обележавања стогодишњице рођења писца Михаила Лалића, у биоскопу "Југославија" 07, 08. и 09. октобра, биће емитована три филма снимљена по романима овог великог аутора. На програму су филмови "Хајка" режисера Живојина Павловића, затим "Лелејска гора" режисера "Здравка Велимировића, и "Свадба" режисера Радомира Баја Шарановића. Пројекције су заказане за 19.00 часова. Подршку овом програму дали су Црногорска кинотека и Филмска редакција Културног центра. Михаилу Лалићу биће посвећена и једна књижевна трибина.

За део програма још увек није одређен тачан датум одржавања, али пажњу посетилаца сигурно ће привући и изложба фотографија насталих у Црној Гори током I светског рата, у периоду од 1915. до 1917. године. Аутор фотографија је Бела Маћашовски, лекар аустроугарске војске, рођен у Бајмоку. Ова изложба организује се у сарадњи са Историјским архивом Суботице и Културним центром Врбаса. Такође, биће организована и книжевна трибина на којој ће бити промовисан роман Орлов крш, познатог дипломате, новинара, издавача и писца Небојше Бата Томашевића.

"Црногорско културно-просвјетно друштво "Никола I" захваљује грађанима који су дали подршку изборном процесу у конституисању Националног савјета Црногораца и обавјештава јавност да је појединачно остварио најбољи резултат у Републици Србији", стоји у саопштењу ове организације.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"