Подунавске Швабе у посети Врбасу

Потомци Немаца који су до краја II светског рата живели у Врбасу, посетили су данас родни град својих родитеља и других предака и обишли места која су некима од њих позната само из прича. На почетку посете Врбасу Немци су се састали са председником општине Врбас др Братиславом Кажићем, а затим је за њих, у Музејској збирци Културног центра Врбаса, припремљена изложба старих предмета који подсећају на живот Немаца у Врбасу и Војводини. Посета Врбасу организовало је Удружење Подунавских Шваба из Немачке.

"Врбас је град отвореног срца и отворених врата и у то сам се и сам уверио када сам стигао у град пре 33 године. На исти начин данас примамо и потомке наших некадашњих суграђана, Подунавских Шваба, и надам се да ћемо им и ове године, као и увек, бити добри домаћини. Музејска збирка је за њих припремила посебну изложбу како би на једном месту видели разне експонате и подсетили се живота у Врбасу пре седамдесет година", рекао је Кажић.

Драгица Вукотић, руководитељка Музејске збирке КЦ Врбаса, изразила је уверење да и овога пута ова културна установа даје свој пун допринос грађењу слике Врбаса као доброг домаћина. "Недостатак сталне поставке и средстава за њено формирање увек нас тера да приликом посете Подунавских Шваба правимо ad hoc изложбе. Изложба се искључиво односи на културну баштину војвођанских Немаца, а наше госте, осим предмета у поставци, интересује и порекло својих породица које сеже у дубоку прошлост, све до насељавања 1785. године. Захваљујући занатским књигама и архиви коју и даље сређујемо, у могућности смо да онима чији су се преци бавили одређеним занатом покажемо податке везане за њих, који су се прикупљали кроз занатска удружења. У прикупљању предмета најзначајније су нам помогли наши Немци који су остали да живе у Врбасу, попут породице Петера Ајзенлефела, од које смо добили читаво покућство, и породице Хилкене која нам је уступила огроман број фотографија и докумената. Захваљујући тим фотографијама ми данас имамо Врбас кроз један период историје као на длану. Доста предмета добили смо и од породице Роланда Хорна, док нам друге немачке породице помажу у превођењу докумената и прикупљању података", рекла је Вукотић.

Након посете Музејској збирци Немци су посетили Реформаторску цркву у центру Врбаса а неки од њих обишли су и родне куће својих предака.   

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"