Представници КЕМ на Данима енергетике

Чланови Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас учествовали су на манифестацији Дани енергетике, коју је у Новом Саду организовао Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине. Учесници скупа имали су прилику да се упознају са нацртом Акционог плана чија би реализација у наредним годинама требала да доведе до значајне уштеде енергије, повећања учешћа обновљивих извора енергије у свакодневној потрошњи, а тиме и развоја индустрије и друштва.

"Наш циљ је да кроз имплементацију Акционог плана, за пет година постигнемо 12% производње топлотне енергије из биомасе. Такође, у односу на цену гаса, коју сада плаћамо, уштеда за 10 година, и за буџетске установе и за индивидуална домаћинства, у зависности од постављене инсталиране снаге котлова, била би и до 200 милиона евра на годишњем нивоу, и то уз коришћење енергента домаћег порекла – у првом реду агропелета. Добром изолацијом могу да се постигну уштеде и до 70%, а уз невелика улагања сваког појединца и промишљеним приступом енергетској ефикасности, за 10 до 15 година потрошња гаса може бити сведена на 20-30% у односу на досадашњу потрошњу. У првом реду смањиће се трошкови за енергију, а смањиће се и увозна зависност, јер ће бити искоришћени домаћи обновљиви извори енергије. Коришћењем домаћих ресурса, биће створена нова вредност, а самим тим допринеће се и развоју домаће индустрије. Овакав концепт представља суштину Акционог плана", рекла је Наташа Павићевић Бајић, покрајинска секретарка за енергетику.

Учествујући у јавној расправи, Вишња Ћукић, представница Канцеларије за енергетски менаџмент, говорила о софтверу који је у употреби у општини Врбас, на основу кога се могу показати и доказати остварене уштеде у јавним објектима у којима су имплементиране мере унапређења енергетске ефикасности. "Софтвер служи као основа за анализу и касније за верификацију и потврду успешности предузетих мера. Најочитији примери у општини Врбас су резултати постигнути у зградама основне школе и саме зграде Општинске управе. На сопственом примеру желимо да покажмо како и остали корисници могу да уштеде и утичу на добробит читаве заједнице, истакла је Вишња Ђукић.

Овом приликом потписани су уговори о додели бесповратних подстицајних средстава Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине за суфинансирање пројеката штедљиве јавне расвете са локалним самоуправама, и за примену биомасе и примену соларне енергије у јавним установама. Уговор којим је општина Врбас добила скоро милион динара за замену јавне расвете у Бачком Добром Пољу, преузела је управо Вишња Ђукић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"