Нови апарат у лабораторији Опште болнице

Биохемијска лабораторија Опште болнице Врбас опремљена је апаратом најновије генерације који служи за одређивање хормона и тумор маркера. Апарат је потпуно аутоматизован и могућност грешке под утицајем људског фактора сведен је на минимум. Новим апаратом проширена је и палета тестова који се могу извршити у Општој болници Врбас.

Према речима примаријус мр. фармације Мире Перовић, начелнице службе, веома је важно да се тестови врше одмах након узимања узорака крви и да се узорци не транспортују, јер се на тај начин значајно умањује могућност проаналитичке грешке. "Пацијенти врло брзо, за око сат времена, добијају резултат и током истог преподнева, након прегледа код лекара специјалисте, уколико је то потребно, врше и додатне претраге из истог узорка крви. Заправо, уз консултацију са клиничарем, пацијенти у току истог преподнева могу обавити комплетну неоходну дијагностику за даље лечење”, рекла је мр. Перовић.

Иначе, у Одељењу трансфузије врше се тестови на трансмисивне болести: хепатитис А, Б и Ц, сифилис и ХИВ, уз извештај ординирајућег лекара специјалисте, односно по упуту изабраног лекара опште медицине из примарне здравствене заштите. Ова врста медицинске услуге спада у услуге које се не наплаћују, већ се уз упут фактуришу на терет обавезног здравственог осигурања. Ово се односи на све пацијенте из Јужнобачког округа који гравитирају ка Општој болници Врбас, док пацијенти из осталих округа морају имати оверен упут од стране лекарске комисије РФЗО-а. Новим апаратом проширује се и палета тестова, а посебно се издваја тест на антитела хепититиса Б, хепатитис Бцор и антихепатитис Бе. Како је истакла др мед. Мирјана Наков, начелница Одељења трансфузије, ови тестови служе за утврђивање да ли је особа успешно вакцинисана, односно у ком стадијуму инфективности се налази, а управо се овакав налаз често тражи приликом одласка у иностранство.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"