Пријем за чланове Националног савета Црногораца

Поводом успешно окончаног процеса оснивања Националног савета Црногораца, Амбасада Црне Горе у Србији организовала је у понедељак у Врбасу свечани пријем за чланове овог тела, представнике републичких и покрајинских власти, затим представнике локалне самоуправе, припаднике црногорске националне заједнице и друге грађане. Како је више пута наглашено током званичних обраћања, оснивањем Националног савета Црногораца испуњен је основни предуслов за системско организовање разних активности на очувању црногорског националног идентитета, културе, традиције, језика и фолклора, као и на продубљивању и оснаживању односа Србије и Црне Горе.

Пријему су присуствовали Бранислав Мићуновић, амбасадор ЦГ у Србији, Мирко Зечевић, саветник за дијаспору Амбасаде ЦГ, Мирослав Васин, потпредседник Владе Војводине, Игор Бечић, потпредседник Народне Скупштине Републике Србије, Марјана Мараш, посланица у Народној Скупштини, др Братислав Кажић, председник општине Врбас, представници предузећа и установа и многи други. Како је оценио Ратко Шоћ, кандидат за председника Националног савета, 26. октобар, дан када је основано ово тело, "велики је датум за Црногорце у Србији". "Захвални смо Уставу и законима Републике Србије за све ово лепо што нам се дешава. Ово је дан када не морате да кажете да сте пореклом Црногорци, него дан када можете да кажете да сте Црногорци. Желим да на најбољи начин Национални савет представи све вредности Црне Горе, а поред тога, да буде и национална савест Црногораца. Једино ћемо тако очувати сва наша блага", рекао је Шоћ и подсетио на дуге и дубоке односе Црне Горе и Србије, као и на многе значајне Црногорце који су на најбољи начин представљали и представљају Црну Гору и Србију у Европи и свету.

Мирослав Васин, потпредседник Владе Војводине, искористио је прилику и захвалио Црногорцима за све оно добро што су донели са собом из своје матице и тиме додатно оплеменили већ богату и разнолику Војводину. "У колорит Војводине унели сте честитост, чојство, јунаштво и све оно што карактерише Црногорце као народ, оно што и нама чини част да заједно са вама живимо. Само једно желим да вас замолим - све те своје особине поклоните Војводини, јединственој по својим вредностима. Као што је Бока бисер Јадрана, тако је Војводина бисер Европе, управо због тога што нема простора где складно живи 26 националних заједница, преплићући своје вредности и лепоте, живећи једна са другим", рекао је Васин.

Марјана Мараш, народна посланица из општине Врбас, изразила је задовољство што су управо Црногорци и Црногорке из ове општине били најбројнији у поступку оснивања Националног савета, али и истакла да сада када је најзначајније национално тело формирано, та бројност представља и обавезу. "Имамо обавезу да својим активностима Национални савет претворимо у чврсту спону Србије и Црне Горе, а пошто ми волимо да се такмичимо, обавеза нам је да будемо и један од најбољих савета међу свим националним заједницама", рекла је Мараш.

Потредседник Скупштине Србије и председник Посланичке групе пријатељства са Црном Гором Игор Бечић, оценио је да општина Врбас са поносом баштини вредности које су јој подарили представници 26 националних заједница, међу њима и бројни Црногорци, а обавеза је локалне самоуправе да изађе у сусрет и помогне све заједнице у очувању традиције и културе. "Поносан сам на моја Пљевља и Зету, на све оно што смо донели из наше Црне Горе у Србију. Био сам поносан када сам био домаћин председнику Републике Црне Горе Милу Ђукановићу, када смо разговорали о томе шта можемо да учинимо да унапредимо односе Србије и Црне Горе. И Народна Скупштина и Влада Србије у последње две године чине све да учврсте односе две пријатељске државе и два пријатељска народа, а и вас сада очекује озбиљан задатак. Уз подршку општине Врбас, Народне Скупштине, Владе Србије и Владе Војводине, морате урадити још више на очувању културе и традиције Црне Горе и унапређењу односа наших држава", рекао је Бечић.

Преносећи честитке из Црне Горе због успешно окончаног посла око оснивања Националног савета, последњи се окупљеним обратио домаћин пријема Бранислав Мићуновић, амбасадор Црне Горе у Србији. "Збиља ме је обрадовала вест да ће Ратко Шоћ водити Национални савет и уверен сам да ће то чинити мудро, у складу са својим образовањем и креативним духом. Односи Црне Горе и Србије никада нису били овако динамични и квалитетни и мисија свих нас ће бити да то чувамо и негујемо. Честитам и свим електорима на достојанству и свести које су показали у обављању овог посла, а потврда тога су комплиметни које су добили од Републичке изборне комисије и других институција. Ваља се упозорити на заједништво и заједничко деловање, јер само тако се може одрадити мисија коју сте дужни да урадите пред земљом из које долазите - Црном Гором, и земљом којој сте лојални грађани - Србијом. Ми ћемо вам бити на располагању за све послове и идеје", рекао је Мићуновић и захвалио свима онима који су се уписали у бирачки списак црногорске националне заједнице у Србији.     

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"