Одржана XI седница Скупштине општине Врбас

Скупштина општине Врбас заседала је у петак 11. пут у актуелном сазиву. За нешто више од осам часова рада, гласовима скупштинске већине усвојене су све предложене одлуке, уобличене у дневни ред од 14 тачака. Ипак, почетак седнице обележило је иступање одборника Марка Ђукића који је са говорнице саопштио да напушта Српски покрет обнове, чији је кандидат на локалним изборима био, и приступа Српској радикалној странци, чиме се ова странка вратила у локални парламент. На овај корак, како је сам рекао, Ђукић се одлучио „незадовољан радом своје дојучерашње странке и, посебно, односом централе у Београду и Новом Саду према локалном одбору СПО у Врбасу“.

Највише расправе, више од три сата, изазвао је извештај о извршењу буџета за првих девет месеци ове године. Остварење укупних прихода и примања буџета у првих девет месеци 2014. године износи 788,3 милиона динара, што је 49,73% од планираних прихода. У истом периоду расходи су износили 771,2 милиона динара, што износи 53,81% од планираног. Опозициони одборници замерили су власти "нерационалну потрошњу новца из буџета, увећање расхода на име плата за бројне новозапослене, пребацивање терета кризе на грађане новим системом обрачуна пореза, као и изостанак било каквих развојних инвестиција и пројеката". С друге стране, одборници владајуће већине одбацивали су ове оптужбе уз образложење да је стање које су затекли приликом преузимања власти, посебно наслеђени дугови, умногоме ограничило могућности за њихово деловање, али у да у веома тешкој ситуацији успевају да унапреде рад јавних предузећа, социјално збрину угрожене грађане и обезбеде нормално функционисање општине Врбас.

Скупштина општине усвојила је одлуку којом се прихвата предлог Агенције за приватизацију и Министарства привреде да Јавно предузеће за информисање "Врбас" уђе у поступак приватизације путем продаје капитала и методом јавног прикупљања понуда, кроз јавно надметање. Новом одлуком о Правобранилаштву општине Врбас, која је, такође, добила подршку скупштинске већине, правобранилац се поставља на период од пет година, у скалду са новим Законом о правобранилаштву. Усвојена је и одлука о изменама и допунама одлуке о оснивању Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду, а као разлог за доношење одлуке о служби зоохигијене у саставу ЈАЗИП-а, како се чуло у образложењу, наведен је економичнији и ефикаснији рад. Скупштина општине Врбас усвојила је и нову допуњену о обављању комуналних делатности, као и критеријуме за категоризацију путева и улица на територији општине Врбас. Једна од тачака дневног реда која је изазвала расправу међу одборничким групама, била је избори директора јавних предузећа и установа кроз конкурсе. Промена на руководећим функцијама није било, па су тако из стања вршиоца дужности у редовно стање преименовани: Игор Миловић у ЈП „Дирекција за изградњу“, Радомир Чуровић у ЈКП „Стандард“, Мирна Пароци у ЈП за информисање „Врбас“, Радислав Бјелица у ЈП за дистрибуцију гаса "Врбас гас", и Милан Милић у ЈП за превоз путника "Врбас". На предлог др Братислава Кажића, председника општине Врбас, дневни ред је допуњен са још три тачке: разрешење и именовање чланова Штаба за вандредне ситуације, као и измене и допуне програма пословања ЈКП "Стандард" и ЈП за информисање "Врбас". Уместо Милана Ковачевића, Милана Опинђала и Петра Грегориснког, нови чланови Штаба за ванредне ситуације  постали су: Вељко Милекић, командир ПИ Врбас, Љиљана Растовић, начелник Центра Министарства одбране Врбас, и Предраг Радовић, в.д. директора Опште болнице. Предлози опозиционих одборника Социјалдемократске странке за допуну дневног реда нису прихваћени. Они су, између осталог, захтевали да се расправља о одлуци о обављању комуналних делатности, о начину утврђивања пореза на имовину у општини Врбас, програму заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, реализацији капиталних пројеката, ради председника општине Врбас и чланова Општинског већа, као и  стању у месним заједницама и у области заштите животне средине.

До краја 2014. године, како је најављено, одборници локалног парламента окупиће се још једном на заседању на којем ће се изјашњавати о буџету за наредну, 2015. годину.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"