Просветари траже путне трошкове

Представници синдикалних организација просветних радника запослених у школама у општини Врбас, разговарали су данас са Ксенијом Бенце, помоћницом председника општине Врбас, и Миром Недић, руководитељком Одељења за друштвене делатности, о проблему исплате заосталих путних трошкова. Просветним радницима путни трошкови нису исплаћени за месеце од јуна до данас и они траже хитну исплату дела дуговања, јер ће у противном, како се чуло, бити приморани да посегну за тужбама против локалне самоуправе, чија је надлежност исплата ове надокнаде.

"Предлог синдиката просветних радника, о чему имамо и начелан договор, је да се до краја месеца исплате путни трошкови за јун, јул и август 2014. године и да се успостави редовна динамика у исплати актуелних надокнада, месец за месец, док би преостали дуг за септембар, октобар и новембар 2014. године, био исплаћен до јуна 2015. године. Овај захтев биће прослеђен председнику општине Врбас др Братиславу Кажићу и синдикалци очекују брз одговор на предлог. Надам се позитивном одговору јер је ситуација у којој се налазе просветни радници који путују веома тешка, посебно после смањења зарада у просвети", рекао је Горан Рогановић, председник ОО Савеза самосталног синдиката Србије.

С друге стране, представници локалне самоуправе истакли су да у веома тешким околностима чине све да измире заостале дугове према просветним радницима. "У периоду од 01. јануара 2013. године до 07. новембра 2013. године на име накнаде за путне трошкове за запослене у основном и средњем образовању у општини Врбас, исплаћено је 12,34 милиона динара, закључно са исплатом путних трошкова за месец април 2013. године, док је у периоду од 08. новембра 2013. до 10. децембра 2014. године, за исте намене исплаћено 19,10 милиона динара, од путног трошка за месец мај 2013. закључно са исплатом путних трошкова за месец мај 2014. године. Само у 2014. години за путне трошкове је издвојено укупно 15,7 милиона динара. У међувремену, са 2,1 милион динара одблокирали смо рачуне основних школа 'Петар Петровић Његош' и '20. октобар', иако то није била наша обавеза већ обавеза буџета Србије, а затим и исплатили јубаларне награде за 2013. годину. Настојимо да испуњавамо законима предвиђене обавезе и већ наредних дана исплатићемо путне трошкове за јун, јул и август. Општина Врбас се сусреће се низом потреба високог приоритета и настојимо да обезбедимо услове за нормално функционисање", рекла је након састанка Ксенија Бенце и обећала брз одговор локалне самоуправе на предлог просветних радника.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"