Врбас потписао Повељу градоначелника

Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, потписао је данас Повељу градоначелника, документ којим општина Врбас приступа европским градовима у мисији одрживог енергетског развоја. Потписници Повеље градоначелника обавезују се да кроз имплементацију локалних Енергетских акционих планова доприносе остваривању циљева Стратегије одрживог енергетског развоја и спровођењу акционог плана за побољшање мера енергетске ефикасности Европске уније.

За овај подухват, како се чуло, неопходна је стална размене искустава о рационалном коришћењу енергије, примена мера енергетске ефикасности, обновљиви извори енергије и употреба еколошко прихватљивих горива у урбаним срединама, као и смањење емисије штетних гасова за најмање 20%. Повеља градоначелника потписана је на почетку Дана енергетике, који су организовали општина Врбас - Канцеларија за енергетски менаџмент, и Београдска отворена школа, уз подршку Фондације Хејнир Бол.

"Потписивањем Повеље градоначелника Врбас се прикључио породици од преко 6.170 локалних самоуправа у Европи и ван ње, са више од 190 милиона становника. За ову породицу је заједничка посвећеност повећању енергетске ефикасности и смањењу гасова с ефектом стаклене баште. Ова породица има снажну подршку Европске уније будући да доприноси остваривању важних циљева везаних за климу и енергију", рекао је Глушац. Он је окупљене подседтио да је у Врбасу у последњих неколико година, у складу са својим могућностима, доста учинио да допринесе овим циљевима, чиме су истовремено смањени издаци локалне самоуправе за прибављање енергије. "Желимо да кроз нова партнерства прикупимо нова знања, техничке и финансијске ресурсе који би уз оно што смо ми већ уложили у изградњу техничких капацитета, допринели бољем и јефтинијем пружању услуга грађанима. Резултати које смо постигли представљају пример за многе друге локалне самоуправе", истакао је Глушац.

Дан енергетике одржан је по први пут и према речима Горана Пејовића, члана Општинског већа, скуп је добра прилика да се презентује све оно што је општина Врбас учинила на овом плану. "Успоставили смо систем управљања енергијом на нивоу општине. Ми смо као пример добре праксе препознали поједине градове у Европи, а наш град као пример добре праксе сада препознају многи градови у Србији. Прва смо општина која испуњава обавезе на које Повеља градоначелника указује, а посебно је важно да смо усвојили дугорочну Стратегију енергетског развоја и имамо акционе планове који прате овај документ, што је доказ да он живи. Имамо и низ реализованих пројеката унапређења енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора, као и спремне пројекте које желимо реализовати", рекао је Пејовић.

На Дану енергетике рад Канцеларије за енергетски менаџмент представили су Никола Вујовић и Жељко Зечевић, стручни сарадници за енергетски менаџмент, о програму енергетске ефикасности и обновљивим изворима енергије говорила је Габриела Шафрот из Швајцарске, док су о студији "Енергетска транспарентност" говорили Алаксандар Мацура и Мирко Поповић, ангажовани на пројекту.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"