Усвојен буџет општине Врбас за 2015. годину

На последњој седници у години на измаку Скупштина општина Врбас усвојила је буџет за 2015. годину. Обимни дневни ред од чак 38 тачака задржао је одборнике у скупштинској сали чак 16 часова, од 10.00 часова у уторак до 02.00 часа у среду, па ће XII седница локалног парламента остати забележена као једна од најдужих. Овога пута Скупштина се није изјашњавала о предлозима за измену дневног реда које су поднели опозициони одборници СДС, јер су, како је образложено, ови предлози стигли на писарницу касније од предвиђеног рока од 24 часа. Ипак, до измена дневног реда дошло је увршћивањем четири нове тачке које је предложио др Братислав Кажић, председник општине Врбас.

Образлажући буџет за 2015. годину, Душко Ћутило, члан Општинског већа, оценио је да је пројекција снаге општинске касе првенствено реална и доноси домаћински и одговоран однос према заједничким парама. "Због тешке економске ситуације планиране су уштеде на многим позицијама, уз реално очекиване приходе. Дугогодишња лоша економска политика довела нас је у позицију да данас морамо да доносимо тешке одлуке, али одлуке које ће у перспективи значити опоравак наше општине, консолидовање буџета и враћање нагомиланих дугова. Приходи и примања општинске касе пројектовани су на 1.206.516.804 динара, за око 223 милиона динара мање него претходне године. Раскоди и издаци су 1.182.914.946. У делу капиталних расхода планирамо готово 74 милиона динара", рекао је, између осталог, Ћутило. Опозициони одборници оценили су да предложени буџет није реално планиран, да ће, као и буџет за 2014. годину, морати да претрпи честе ребалансе, као и да расподела средстава не одговара стварним потребама грађана општине Врбас. "Уштеде на разним позицијама доводе под знак питања функционисање многих делова друштва; социјално угрожених категорија, културних организација, спортских клубова, месних заједница, поједниних установа. Продубљивање проблема у њима или чак њихово гашење биће ваша одговорност, управо због оваквог предлога буџета", рекао је Драган Стијеповић, одборник СДС. Опозициони одборници СДС и ДС заједно су поднели низ амандмана на ребаланс буџета за 2014. и предлог буџета за 2015. годину, али их скупштинска већина није усвојила.

Скупштина општине је изабрала новог Правобраниоца општине Врбас, а то је Мирна Пароци, досадашња директорка ЈП за информисање "Врбас", док је на ово место постављена Весна Рогановић. Локални парламент усвојио је још један ребаланс буџета за 2014. годину, а затим и одлуку о Програму уређивања градског грађевинског земљишта за град Врбас и насељена места, одлуку о локалним комуналним таксама, одлуку о правима на финансијску подршку породици са децом, као и одлуку о категоризацији путева и улица на територији општине Врбас. Такође, усвојена је одлука о обављању комуналних делатности, одлука о локалној комуналној такси на истицање фирме за општину Врбас, одлука о накнади за заштиту и унапређивање животне средине, план генералне регулације за Врбас, као и извештају о спровођењу Акционог плана реализације Стратегије енергетског развоја општине Врбас од 2013-2020. за 2014. годину. На предлог Братислава Кажића Скупштина општине је усвојила и  одлуку о радном времену Апотеке Врбас, одлуку о уређивању грађевинског земљишта, одлуку о оснивању заједничког комуналног предузећа за ЦППОВ Врбаса и Куле, као и одлуку о сахрањивању и гробљима.

Одборници су подржали програме и планове рада Културног центра Врбаса, Народне библиотеке „Данило Киш“, Центра за физичку културу „Драго Јововић“, Дома здравља „Вељко Влаховић“, Апотеке „Врбас“, Центра за социјални рад општине Врбас, Службе ванинституционалне социјалне заштите Геронтолошког центра Врбас, Туристичке организације општине Врбас, Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас, и свих јавних предузећа.

Иначе, на почетку заседања одборницима је саопштено да је одборница Маја Ковач Года напустила Демократску странку и убудуће ће у СО наступати самостално.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"