ЕПВ упозорава на наставак загађења ВБК

Еколошки покрет Врбаса упозорио је министарку пољопривреде и заштите животне средине Снежану Богосављевић - Бошковић да изостанак акције у решавању проблема заштите Великог бачког канала од загађивања и даље изазива здравствне последице и свакодневно штетно утиче на околину. Забринутост еколога додатно је појачана резултатима неформалног истраживања волонтера удружења који указују на угрожено здравље људи са пребивалиштем у непосредној близини канала.

"Метод истраживања био је поређење садржаја токсичних супстанци у каналском муљу и води из доступних сертификованих анализа са анкетом грађана коју смо спровели на терену. Тема анкете је била учесталост обољевања и морталитет грађана. Копча ове две активности били су научно потврђени подаци о токсичности супстанци, као и околности њиховог штетног деловања на људе. Излази истраживања потврдили су нам вишегодишње спекулације о 'смртоносном дејству канала' на околни живаљ. Свесни да за овакво стање Ви нисте једини одговорни субјекат, али имајући у виду надлежност Министарства у обављању послова државне управе, прописане чланом 5. Закона о министарствима у делу “заштита вода од загађивања ради спречавања погоршања квалитета површинских и подземних вода“, Ви јесте изузетно важан одговорни субјекат у низу вишедеценијске неодговорности! Упозоравамо Вас на изостанак законских последица загађивања канала од стране 'Витала', последњег великог индустријског загађивача у Врбасу. Јалова настојања инспекција у Вашој надлежности да се овај непоправљиви, вишедеценијски загађивач примерно казни, угасио је свако поверење наших грађана у вашу институцију", наводи се у отвореном писму Еколошког покрета министарки Снежани Богосављевић - Бошковић.

Еколози су подсетили и на проблем завршетка канализационог вода од Куле до Врбаса, што озбиљно угрожава пробни рад Централног постројења за пречишћавање отпадних вода. "Већ више од две године овај посао је 'закуцан' без икаквог објашњења а Ваша је обавеза према ЕУ, једнака обавези општина Врбас и Кула, да обезбедите довољне количине отпадних вода за несметани рад овог постројења, чији завршетак се очекује до јуна месеца ове године. Све претходно нам говори да је за вашу институцију данас као и свих претходних година, 'најгори водоток у Европи' само мртво слово на папиру и а законска заштита водотока на далеком другом месту. Најмање што за Вас у овом мометну можемо учинити је да Вас упозоримо на последице кршења одредби кривичног законика", истиче се у писму ЕПВ.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"