ПР: Општа болница значајно унапредила рад

Током 2014. године услуге здравствене заштите секундарног каракетра у Општој болници Врбас значајно су унапређене, а у пословању установе учињени су значајни квалитативни искораци, саопштио је након свеобухватне анализе раде Предраг Радовић, в.д. директора ОБВ. Као најважније тачке унапређења рада Радовић је издвојио стручно медицинску област и област здравствене неге пацијената.

"Веома је важно да смо именовали помоћника за стручно медицинске послове и управника интернистичког сектора, посебно када се зна да су оба ова места, кључна за рад установе, била упражњена неколико месеци. Такође, формирали смо Комисију за унутрашњи надзор која се у случају грешака у раду бави питањем стручне одговорности свих запослених. Увели смо и радно место  организатора здравствене неге и издвојили се међу прве здравствене установе у Војводини и у Србији које су кренуле у формирање Одељења здравствене неге. Оформљен је Тим за здравствену негу који је усвојио водиче, стандарде, протоколе лечења и приручнике, чиме се кренуло са увођењем највиших стандарда на овом пољу, како би на свим одељењима важили исти принципи рада, уз писани траг како је нешто урађено и ко је од особља то урадио. Успостављањем ових принципа допринели смо да се пацијент осећа боље и сигурније", рекао је Радовић.

Вршилац дужности директора је издвојио и формирање Комисије за утврђивање ресурса и реорганизацију пословања, "која ће предложити план за реорганизацију, са превасходним освртом на обједињење свих одељења у једну зграду, тј. преселење два одељења из неусловног објекта Старе хирургије, чиме ће бити остварене огромне материјалне уштеде".

"Решен је проблем снабдевања лекова и санитетског материјала, фактуре добављача се измирују редовно, са тенденцијом потпуне стабилизације, а уведена је и стриктна примена норми у требовању и потрошњи. Побољшана је и наплата ванстандардних услуга, а уведене су и неке нове. Од октобра месечни прилив износи око 900.000 динара, док је просек до октобра био мањи од 700.000 динара. Трајно је решен проблем дуге листе заказивања прегледа па више нема вишемесечних чекања на преглед", рекао је Радовић.

Према његовим речима, безбедност пацијената и запослених подигнута је и кроз ангажман агенције за обезбеђење, постављен је видео надзор на издвојеним објектима кухиње, магацина и вешераја да би се избегли неовлашћени уласци и евентуалне злоупотребе, а хигијенској безбедности допринела је новоангажована агенција за одржавање чистоће установе. "Мали број радника на одржавању хигијене довео је до тога да су постојећи радници радили на границе издржљивости - сада је ситуација значајно боља, а ризик од болничких инфекција смањен. Конфор је унапређен и бољим квалитетом хране за пацијенте, а уговором са компанијом СББ створили смо могућност бесплатног коришћења wireless интернета, као независне мреже за запослене и пацијенте. Након неколико година, издејствовали смо решење о третирању инфективног отпада, тако да можемо вршити и ове услуге, што ће нам доносити нов прилив средстава", рекао је Радовић. Он је задовољство исказао и због могућности да Општа болница организује и помогне рад уметника разних врста, тако да је у 2014. години одржана ликовна колонија „Уметношћу против болести“, на којој се окупило педесетак уметника чије слике данас красе зидове болнице, а затим је помогнуто и одржавање изложбе уметничких фотографија Рајка Каришића, који је установи касније донирао 50 радова.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"