За рад ЦППОВ потребно обезбедити довољно отпадних вода

"Радови на изградњи Централног постројења за прераду отпадних вода одвијају се непрекидно, независно од временских услова, односно након божићних и новогодишњих празника су настављени ранијим интезитетом", саопштио је Миленко Радованов, члан јединице за примену пројекта изградње ЦППОВ за општине Врбас и Кула. Линија воде, коју изводи француско-српски конзорцијум "OTV&Millennium team", иначе задужен за изградњу већег дела постројења, у завршној је фази, а од обимнијих радова остала је још изградња саобраћајница око објеката.

"Према плану, линија муља, коју изводи грчко-српски конзорцијум "AKTOR&LAD group", требало би да буде готова почетком маја ове године и у току су грађевински радови. За сада радови одмичу по предвиђеном динамичком плану. Након завршетка линије воде и линије муља и успешно спроведеног пробног рада следи предаја постројења од стране извођача на управљање и коришћење будућем јавном регионалном предузећу, коју ће формирати општине Врбас и Кула. Поступак формирања регионалног предузећа је у току, односно донета је Одлука о покретању поступка за оснивање заједничког јавног комуналног предузећа на седници Скупштине општине Врбас", рекао је Радованов.

Према његовим речима, да би постројење могло да ради веома је важно да се испуне обавезе које су добровољно преузете у тренутку примања донације од 15,1 милиона евра за изградњу ЦППОВ. "На првом месту оне се односе на обезбеђивање минималне количине отпадних вода коју смо дужни да обезбедимо да би постројење по изградњи могли пустити у пробни рад, односно да би технолошки процес рада уопште могао бити успостављен. Неопходну количину воде за рад постројења треба да обезбедимо изградњом канализационог система у насељеним местима општине Врбас и да повежемо канализационе системе општине Врбас и Куле. Након тога морамо мотивисати грађане да се прикључе на канализациони систем. Исто тако је наша добровољно преузета обавеза, да обезбедимо људе који ће у оквиру јавног комуналног предузећа одговорно и стручно одржавати постројење, које се гради да функционише на високом техничко-технолошком нивоу. Ово је јако важно, јер од тога зависи висина трошкова рада ЦППОВ, а од њих наша могућност да га одржавамо у функционалном стању у периоду од најмање тридесет година", појаснио је Радованов.

Обавеза општине Врбас је и да систем прикључи и кориснике који већ имају техничку могућност за  то, не само због омогућивања рада будућег постројења, већ и из разлога што је, према мишљењу Радованова, илузорно имати постројење које ретко која средина има, а и даље загађивати животну средину. "Након завршетка изградње и пуштања у рад ЦППОВ очекујемо почетак активности око реализације крајњег циља овог комплексног пројекта, а то је чишћење дела Великог бачког канала који пролази кроз Врбас. Поред решавања еколошког проблема у нашој средини, успешан рад постројења ће омогућити и лакше привлачење инвеститора који су заинтересовани за улагање у производњу, јер ће општина Врбас бити у прилици да омогући пречишћавање отпадних вода које том приликом настају", рекао је Радованов.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"