Фонд Б92 опремио породилиште Опште болнице

Акција “Битка за породилишта”, коју води Фонд Б92, данас је настављена у Општој болници Врбас. Породилишту ове здрватсвене установе званично је уручена медицинска опрема у вредности од преко 3,2 милиона динара. Осим новог реанимационог стола, породилиште ОБВ сада има и нови ЦТГ апарат, лежећа колица за транспорт пацијената и транскутанибилирубинометар, по два пулснаоксиметра, шинска аспиратора за бебе, амбу маске и вакум аспиратора са сетом силиконских калота, као и по четири инфузионе пумпе и дигиталне ваге за мерење беба.

Поменута опрема, којом је могућност пружања адекватне здравствене услуге значајно побољшана, набављена је захваљујући средствима прикупљеним од одлагања кривичног гоњења, такозваног опортунитета. Званичном уручењу опреме у Врбасу присуствовали су представници Фонда Б92 и тужилаштва из Новог Сада, Веран Матић и Мирјана Пековић, а дочекали су их Предраг Радовић, в.д. директора ОБВ и сарадници.

„Потписивањем Протокола о сарадњи Основног јавног тужилаштва у Новом Саду и Фонда Б92 9. октобра 2012. године укључили смо се у хуманитарну акцију 'Битка за породилишта' ради опремања породилишта и дечијих болница у систему здравствене заштите Министарства здравља. Применом института одлагања кривичног гоњења уплатом одређеног новчаног износа у корист хуманитарне организације, фонда или јавне установе у условима када су испуњени законом предвиђени услови, у протеклом периоду у корист Фонда Б92 уплаћена су значајна средства. Данас са задовољством можемо да кажемо да је акција успешно, професионално и друштвено одговорно реализована, и поносни смо што смо део те акције“, рекла је заменица Основног јавног тужилаштва у Новом Саду Мирјана Пековић.

Предраг Радовић захвалио се донаторима на вредним поклонима и истакао да је ово веома важан дан за све који раде у болници, али и младе маме и њихове бебе. "Већ дуго времена постоји потреба да се ова опрема набави, а сада се то коначно и десило. Захваљујем и име свих на донацији", рекао је Радовић. Задовољство због успешно окончане акције исказао је и Веран Матић, председник УО Фонда Б92. "Драго ми је да у тешку 2015. улазимо са првом победом и да ћемо већ у наредних неколико недеља имати још неколико породилишта која ће добити комплетну потребну медицинску опрему и уређаје. Пошто је све теже прикупити средства, позвали смо водеће људе локалних самоуправа и предузећа да се уједине, заједно са Фондом Б92, око пројекта 'Битка за породилишта' како бисмо на тај начин лакше и безболније прикупили средства за обнову породилишта у њиховом граду или општини, изјавио је Матић.

"Основно јавно тужилаштво у Новом Саду, користећи овлашћење о одлагању кривичног гоњења, обезбедило је од октобра 2012. године до данас више од 5,5 милиона динара у циљу опремања здравствених установа савременом медицинском опремом, у оквиру хуманитарне акције „Битка за породилишта“ Фонда Б92. Тако су, осим опреме која је данас стигла у Врбас, преостала средства од опортунитета у вредности од 2,3 милиона динара, протекле године омогућила набавку опреме за здравствене установе разног типа у Бачком Петровцу, Бачкој Паланци, Сомбору, Бачкој Тополи, Руми, Бечеју, Жабљу, Зрењанину и Суботици. Породилише у Врбасу петнаесто је породилише које у оквиру акције Фонда Б92 “Битка за породилишта”, добија неопходну опрему. До сада су комплетно опремљена породилишта у Клиничко болничким центрима Звездара и Земун у Београду, Вршцу, Шапцу, Сремској Митровици, Краљеву, Крагујевцу, Панчеву, Лесковцу, Књажевцу, Ужицу, Пожаревцу, као и две клинике у Новом Саду – Бетанија и Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине. Битка се наставља", наводи се у саопштењу Фонда Б92.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"