Општина Врбас редован учесник на конкурсима

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки издвојио је општину Врбас и пољопривредна газдинства регистрована у њој, као добар пример праћења и учешћа на разним конкурсима које покреће овај секретаријат и фондови АП Војводине. "Анализом смо утврдили да постоји четири-пет локалних самоуправа које у озбиљнијем проценту учествују на нашим конкурсима. Ту мислим и на саме локалне самоуправе, али и на регистрована пољопривредна газдинства. То су, између осталих, Нови Сад, Бачка Паланка, Оџаци, Рума, Врбас, у зависности од конкурса до конкурса. Из ових локалних самоуправа се највећи број регистрованих пољопривредних газдинстава јавља на наше конкурсе", изјавио је Богарошки.

Према његовим речима, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у 2015. години има преко 7,1 милијарди динара на располагању, што је и у процентуалном и у апсолутном износу више него у 2014. години, иако је овогодишњи покрајински буџет мањи. Конкурси за доделу подстицајних бесповратних средстава ће бити објављени око 01. марта и трајаће, уз пар изузетака, до краја септембра, односно до утрошка пара.

Представљању програма и конкурса намењених локалним самоуправама, који је данас организован у Новом Саду, у име општине Врбас присуствовала је Јасна Коматовић, чланица Општинског већа задужена за послове пољопривреде. "Секретаријат је имао солидан одзив на конкурсе, али то није било равномерно регионално распоређено. Због тога смо одлучили да читав фебруар посветимо обиласку терена, обићи ћемо свих 45 локалних самоуправа и разговарати са пољопривредним произвођачима, а данашњи састанак посебно је уприличен за представнике локалних самоуправа како би их на време упознали са нашим плановима и на које конкурсне линије ће моћи да се пријаве, да стекну почетне информације и да се квалитетно припреме", рекао је Богарошки.

Покрајински секретаријат за пољопривреду ће наставити са удруживањем средстава са локалним самоуправама, пре свега за санацију каналске мреже, за чега је опредељено 590 милиона динара, са учешћем Секретаријата у износу од 60 одсто. И даље ће се интензивно финансирати изградња водовода и канализације: 200 милиона динара за водовод и 143 милиона за канализације. Опредељен је, такође, и већи износ средстава за пошумљавање, за мелиорације, комасације, како нове тако и за већ започете. "Има простора за све локалне самоуправе да конкуришу, обезбеде онај део средстава из наших извора, те да урадимо озбиљније кораке у 2015. години. Наш примарни интерес је да сав новац који имамо на располагању утрошимо у овој буџетској години, јер је намењен за добробит пољопривреде, водопривреде и шумарства. Надам се ће идентичан интерес имати и локалне самоуправе, те да ће се препознати наша воља да извршимо улагања. Чак 98 одсто средстава којима располаже Покрајински секретаријат, враћамо назад у пољопривреду и водопривреду и циљ нам је да сва средства која имамо на располагању у 2015. години утрошимо", рекао је Богарошки.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"