Спроведена анкета о услугама водовода ЈКП "Стандард"

У последњем кварталу 2014. године у Врбасу је спроведенa анкета у којој је испитивано задовољство потрошача услугама водоснабдевања. Анкета је организована у још седам градова Србије, који су обухваћени Програмом водоснабдевања и канализације у општинама средње величине, а чији је циљ да одговори захтевима потрошача за одрживим, континуираним и хигијенски прихватљивим снабдевањем пијаћом водом и побољшаним одвођењем отпадних вода, по социјално прихватљивим ценама. Програм реализују јавна комунална предузећа и градови, у сарадњи с Mинистарством пољопривреде и животне средине Србије и Немачком развојном банком „KfW“.

 

"Предвиђено је да на крају Програма делови мреже буду реконструисани, да се осигура редовно снабдевање водом, побољша квалитет воде и да кориснички сервис буде много бољи. Одређени део новца, уложен у ове инвестиције, јесте кредит Немачке развојне банке, који ће ЈКП 'Стандард' враћати кроз периодично усаглашавање цена воде. Да бисмо успешно спровели овај Програм, било је неопходно да добијемо увид у задовољство потрошача услугама водовода", рекао је Радомир Чуровић, директор ЈКП. Коментаришући завршне резултате анкете, Чуровић је истакао да укупан индекс задовољства потрошача у Врбасу износи 63 одсто, "што значи да је испуњено доста захтева потрошача, али да постоје и пропусти".

Укратко, највећи број испитаника, њих 89 одсто, слаже се с изјавама да је вода с чесме ограничени природни ресурс који не треба неконтролисано трошити. Иако већина сматра да је вода увек на дохват руке (87 одсто), само се 42 одсто испитаних слаже да је увек квалитетна за пиће. Велика већина испитаника (80 одсто) сматра да би инвестиције у водоводну мрежу требало да плати држава кроз порез, а тек сваки други би прихватио повећање цене воде у замену за добијање боље услуге.

Резултати анкете о задовољству потрошача услугама водовода

1. Услуге одношења смећа боље оцењене од осталих комуналних услуга у граду - Комуналне делатности у граду оцењиване су у распону од 1% (лоша) до 100% (одлична). Према општем мишљењу потрошача, најбољу оцену добила је комунална делатност 'Чврсти отпад' (74%). Следе 'Телефонске услуге' (73%), 'Електрична енергија' (71%), 'Водовод и канализација' (61%). 'Јавни превоз' (60%) и 'Даљинско грејање' (57%) су добили најлошије оцене.

2. Слагање потрошача с изјавама у вези са квалитетом воде

Највећи број испитаника слаже се са изјавама да је вода са чесме ограничен природни ресурс и не треба је трошити неконтролисано - 89%, увек се налази на дохват руке - 87%, али мање од половине испитаника - 42%, се слаже да је увек квалитетна за пиће. Да вода са чесме није добра јер су цеви превише старе сматра највећи део испитаника - 71%, док исти број верује да вода из водовода може да оштети грејаче и машине за прање. Истовремено, две трећине испитаника слаже се са изјавом да је флаширана вода здравија - 66%. 76% оцењује да се у медијима често може пронаћи да вода са чесме није добра за пиће, а скоро две трећине испитаника мисли да произвођачи флаширане воде стоје иза тога - 64%. Мало испод половине укупног броја испитаника мисли да би вода са чесме требало да буде бесплатна, с обзиром да је природни ресурс - 46%. Тек 56% се слаже да је вода са чесме јефтина и безбедна.

3. Слагање потрошача с изјавама везаним за цену воде

39% испитаних сматра да би инвестиције у водоводну мрежу требало да плате потрошачи кроз цену воде, насупрот 81% испитаника који се слажу с изјавом да би инвестиције у водоводну мрежу требало да плати држава кроз порез. Половина испитаника, 49%, би прихватио повећање цене воде у циљу добијања боље услуге.

Индекс задовољства потрошача (ИЗП)

Индекс задовољства потрошача (ИЗП) објашњава до ког су степена испуњени захтеви потрошача (важност), по тренутном мишљењу самих потрошача. Према резултатима анкете, укупан ИЗП у Врбасу је 63%, што значи да је испуњено доста захтева потрошача, делимично са пропустима.

Предности и мане ЈКП "Стандард" према мишљењу испитаника

4. Задовољство потрошача водом са чесме и услугама 'Водовода'

Потрошачи су најзадовољнији следећим услугама водовода: редовношћу у снабдевању - 87%, особље за наплату има љубазан и одговоран приступ - 86%. Даље, читачи водомера имају љубазан и одговоран приступ - 81%. Техничко особље има љубазан и одговоран приступ - 80%, рачун за воду је јасан и разумљив - 78%. Такође су задовољни јер су понуђени начини плаћања су прилагођени потрошачима - 77%, а рачун за воду је тачан - 75%.

5. Најважнији критеријуми за потрошаче
- безбедност по здравље (97%)
- квалитет воде (97%)
- особа којој се обратим с проблемом је надлежна за решавање (96%)
- информисаност о квалитету воде (96%)
- редовност у снабдевању (96%)
- водовод одржава мрежу на одговарајући начин (95%)
- рачун за воду је јасан и разумљив (95%)

резултати анкете ЈКП "Стандард"

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"