Веће интересовање за епидуралну анестезију

"Од почетка 2015. године уз помоћ епидуралне анестезије у Општој болници Врбас порођено је 10 жена. С обзиром да је епидурна анестезија као ванстандардна услуга уведена од 2013. године, евидентан је значајан помак у интересовању трудница за примену ове методе за ублажавање порођајних болова, саопштено је из Опште болнице Врбас.

„Постоје многе предрасуде о овој методи анестезије и зато су се породиље тешко одлучивале за епидурал. Међутим, у жељи да им дамо могућност избора, објаснили смо добре и лоше стране; могућности, али и препреке, нуспојаве. Уз помоћ и у сарадњи са Школицом за труднице Дома здравља 'Вељко Влаховић', али и разговором са лекарима гинеколозима, анестезиолозима и струковним медицинским сестрама - бабицама, обиласком породилишта, порођајне сале и јединице интензивне неге у болници, будуће породиље стичу јасну слику о епидуралној анестезији и тако елиминишу предрасуде настале из незнања. Заправо, ова метода се у свету интензивно примењује од 90-тих година прошлог века, а стручна литература наводи да у САД, уколико жена одбије епидуралну анестезију, чак обавезно посећује психолога", рекла је др Андријана Марић, анестезиолог.

Она је посебно истакла добру сарадњу са др Зорицом Ристић и са другим гинеколозима, јер су они заправо први који разговарају са пацијенткињом, прате ток трудноће и планирају порођај. "Веома је битно да тада, приликом првих контакаката са лекаром, труднице не стекну погрешан утисак, да им све буде правилно објашњено и да саме изаберу“, рекла је др Марић. Све додатне информације о епидуралној анестезији приликом порођаја пацијенткиње из општине Врбас могу добити у Школици за труднице ДЗ "Вељко Влаховић", на телефон 021/7954-495, док све остале пацијенткиње које гравитирају ка ОБВ, информације могу добити од изабраног гинеколога или заказивањем разговора са гинеколозима и анестезиолозима у ОБВ, на тел: 021/7954-560, 021/7954-561 и 021/7954-596.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"