Кажић: Спреман сам да разговарам о проблемима

Руководство општине Врбас примило је захтеве радника ПУ "Бошко Буха" који су јуче протестовали пред зградом Општинске управе због кашњења у исплати зарада. Председник општине Врбас др Братислав Кажић исказао је спремност да са свима разговара о проблемима са којим се сусрећу, али и истакао да сви саговорници морају бити свесни економског тренутка и позиције у којој се налази општина Врбас, која је "оптерећена дуговима направљеним у претходним гопдинама".

"Знам да им касни плата и то није тајна, али и није нешто што погађа само њих, већ и друга предузећа. Када смо преузели власт кашњење плата је било различито, у неким предузећима чак четири или пет плата је каснило. Чак и оно што су добијали није било комплетно, већ су недостајали доприноси држави. У ПУ каснила је једна плата, сада две или једна и по. Ако се вратимо на почетак, да смо затекли буџет потрошен за годину дана унапред и да општина мора да сервисира текуће пословање и исплаћује плате, није било изводљиво да са оваквим приливом средстава исплаћујемо зараде месец за месец. Наравно да нам због кашњења плата васпитачима није драго, али ми морамо да сачувамо функционисање целе општине, без блокаде рачуна, што смо успели", рекао је Кажић.

Он је истакао да је са синдикатима више пута разговарао, а последњи захтев за разговор, према његовим речима, "поднет је на руке помоћници председника општине, мимо редовне процедуре", тако да он није стигао до њега. "Знам за тешку ситуацију, али изненађен сам протестом. Стално их позивамо на стрпљење и они траже нешто што не може да се оствари. Прилив у буџет у јануару никада није био мањи, а представник покрајинског синдиката изјављује да је 13 милиона динара трансферних средстава довољно за исплате плата запослених у јавном сектору. То је потпуно нетачно јер 13 милиона динара никако не може да покрије потребе за плате у јавном сектору од 41 милиона динара, али то некога намерно не интересује. Или је потребно да обуставимо све друго што плаћамо, путне трошкове за ђаке и студенте, разне субвенције за ужине или смештај у ту исту предшколску установу, само да би се исплатило 11 милиона динара за њихове плате. Подразумева се да истовремено морамо да плаћамо дугове које смо затекли и чак пет активних кредита које нисмо ми подигли. Ако је неко мађионичар, спреман сам да се померим и дам му плату па нека води општину месец дана, да видимо како ће решити тај проблем", рекао је Кажић.

"И поред 906 милиона динара дуга успели смо да измирујемо све обавезе, да уредно враћамо кредите,  да исплаћујемо плате, да вратимо око 100 милиона старог дуга, и све то без једног дана блокаде рачуна. За оно што је урушавамо претходних година требаће време да се опорави. С друге стране, нису запослени у ПУ једини којима се дугују зараде. Радници 'Стандарда' раде за минималац, на плус 40 и минус 15, и они се не жале, јер су свесни ситуације, али неки други као да не разуме у каквом времену живимо", рекао је Милан Глушац, заменик председника општине Врбас.

Иначе, у ПУ "Бошко Буха" има 174 запослених, за њихове плате у 2015. години планирано је 130 милиона динара, плус 18 милиона за текућу потрошњу, а са средствима која сами приходују, укупно око 15 одсто годишњег општинског буџета немењено је овој установи. "Да би позитвно одговорили на њихов захтев за моменталном исплатом једне и по зараде, нама је потребно око 17,5 милиона динара, а то значи да би морали да престанемо да помажемо спорт, путне трошкове наших ђака, студената и пензионера, да укинемо све субвенције за забавишта и наметнемо великом броју родитеља да од сада плаћа боравак своје деце у забавиштима. Такав потез би угрозио и само пословање ПУ, а то, свакако није наша жеља", рекао је Кажић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"