Дневник: Врбас лидер у Србији у области EE

Сертификацијом Система управљања енергијом ИСО 50001:2011, Општина Врбас постаће једна од првих општина у Европи, а ЈП Дирекција за изградњу Врбас, прво локално јавно предузеће у Србији које има овај стандард, пренео је новосадски лист Дневник. Заменик председника општине Врбас Милан Глушац, недавно је потписао Повељу градоначелника, документ којим Врбас приступа европским градовима у мисији одрживог енергетског развоја. Потписници Повеље градоначелника обавезују се да кроз имплементацију локалних Енергетских акционих планова доприносе остваривању циљева Стратегије одрживог енергетског развоја и спровођењу акционог плана за побољшање мера енергетске ефикасности Европске уније.

- Потписивањем Повеље градоначелника Врбас се прикључио породици од преко 6.170 локалних самоуправа у Европи и ван ње, са више од 190 милиона становника. Заједничка им је посвећеност повећању енергетске ефикасности и смањењу гасова с ефектом стаклене баште. То обезбеђује снажну подршку Европске уније будући да доприноси остваривању важних циљева везаних за климу и енергију – објашњава за „Дневник” Милан Глушац. У Врбасу је у последњих неколико година, у складу са могућностима, доста учињено на овим циљевима, чиме су истовремено смањени издаци локалне самоуправе за прибављање енергије. -Желимо да кроз нова партнерства прикупимо нова знања, техничке и финансијске ресурсе који би уз оно што смо ми већ уложили у изградњу техничких капацитета, допринело бољем и јефтинијем пружању услуга грађанима. Резултати које смо постигли представљају пример за многе друге локалне самоуправе - истиче Глушац. Доношењем Одлуке о унапређењу енергетске ефикасности Општина Врбас постала је лидер у Србији у области енергетске ефикасности, а план је да Канцеларија за енергетски менаyмент, постане регионална канцеларија која би уз улагање у опрему (термовизијска камера) и споразум са суседним општинама могла да донесе буyету општине значајна средства.

- Доказ да смо по питању решавања проблема енергетске ефикасности постали пример другим општинама је све већа заинтересованост других локалних самоуправа не само из Србије већ и Црне Горе и Републике Српске, за наш рад у овој области, а међународно признање нам је стигло недавно од владе Швајцарске која нас је уврстила у најужи круг градова за добијање бесповратних средстава у износу од 8.000.000 швајцарских франака за реализацију пројеката енергетске ефикасности – закључио је Милан Глушац. Носилац активности у области енергетске ефикасности је Дирекција за изградњу Врбаса, јавно предузеће у оквиру којег је формирана Канцеларија за енергетски менаyмент(КЕМ), која је данас постала препознатљив бренд у овој области у Србији, а инжењери КЕМ-а одржавају предавање у овој области на свим значајнијим скуповима из области енергетске ефикасности. КЕМ ,такође, поседује сопствени софтвер за обраду података енергетске ефикасности, којим је само у прошлој години донела вишемилионске уштеде општинском буyету. У Дирекцији за изградњу ради шест инжењера са лиценцом 381, а у првој половини ове године планира се издавање 25 енергетских пасоша за јавне објекте, изјавио је за „Дневник” Игор Миловић, директор ЈП Дирекција за изградњу Врбас. - У прошлој години започели смо процес увођења и имплементације интегрисаног система менаyментом (ИМС). Ради се о системима менаyмента квалитетом (у складу са стандардом ИСО 9001:2008) и менаyмента енергијом (у складу са стандардом ИСО 50001:2011), који су у потпуности компатибилни.Систем управљања енергијом ИСО 50001:2011 укључује низ процеса који омогућавају организацији да користи податке и информације за одржавање и побољшање енергетске ефикасности. Повећање оперативне ефикасности и смањење енергетског интензитета, с економског аспекта омогућава значајне финансијске уштеде, док с еколошког аспекта смањује емисију штетних гасова у околину. Стандард ЕН ИСО 50001:2011 осигурава систем кроз који организација може поставити и проводити своје циљеве за побољшање енергетске ефикасности – појашњава Миловић. Наш саговорник наглашава да сертификацијом Система управљања енергијом ИСО 50001:2011, Општина Врбас постаје једна од првих општина у Европи, а Дирекција за изградњу прво локално јавно предузеће у Србији које има овај стандард.

- На тај начин наша општина постаће конкуретнија не само у привлачењу инвестиција, већ и у конкурисању за разне пројекте које воде Република Србија и ЕУ. У овом тренутку у току је израда и реализација низа пројеката из области енергетске ефикасности, а посебно у области замене јавне расвете. У последњих петнаест година, нажалост, замењена је расвета у само једном трафо блоку, од преко 150 колико их се налази на територији општине, тако да су рачуни за електричну енергију за јавну расвету и њено одржавање, постали највећи расходи у пословању ЈП Дирекције за изградњу – каже Миловић.

Врбас ће бити прва општина у Србији која ће реализовати ЕСЦО кредит из области јавне расвете, где се инвестиција отплаћује искључиво из уштеде енергије. Преговори са ЕБРД-ом су у завршној фази, а реализација овог пројекта, вредног око 180.000 евра, за замену јавне расвете у свим осталим насељеним местима општине Врбас, очекује се у задњем кварталу ове године. - У самом граду завршава се пилот пројекат који је уз помоћ Друштва инжењера и техничара Врбаса реализовала компанија „Хеса Лајт“ из Данске са заменом ЛЕД расвете на више локација у граду и где је мерењем доказана уштеда од преко 80 процената. Очекујем да ћемо већ у другој половини ове године започети преговоре и за замену јавне расвете у граду – објашњава Миловић.

Изградња првог паметног објекта

Дирекција за изградњу урадила је, истиче Игор Миловић, и идејни пројекат вртића који би био један од првих „зеро енергy“ објеката код нас, али би био и такозвани паметан објекат, урађен по ХАЧП стандарду. - Земљиште за објекат у насељу Виногради обезбедила је Општина, а након израде главног пројекта конкурисаћемо код међународних фондова за реализацију - рекао је Миловић.

Замена јавне расвете

Заједничким планирањем и тимским радом са локалним руководством општине, додаје директор Дирекције за изградњу, направљен је план како да са дна лествице, Врбас дође у сам врх у Србији у области штедње на јавној расвети. Тренутно је у току реализација пројекта замене јавне расвете у Бачком Добром Пољу. Према пројекту, старе, скупе и неефикасне живине сијалице биће замењене квалитетнијим, ефикаснијим и економичнијим натријум сијалицама виског притиска, док ће у једном делу Бачког Доброг Поља бити постављена ЛЕД расвета.

Дневник
аутор: Љ. Малешевић

Канцеларија за енергетски менаџмент Општине Врбас

www.eevrbas.org


 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"