Вода и канализација скупљи за 30 одсто

Општина Врбас одобрила је Јавном комуналном предузећу "Стандард" повећање цена воде и канализације за 30 одсто. Нове цене важиће од 01. фебуара и односе се само на домаћинства и буџетске кориснике у граду, саопштено је из ЈКП "Стандард". Досадашња цена воде за домаћинства и буџетске кориснике износила је 39.70 динара по метру кубном, док ће, након усклађивања, она коштати 51.60 динара, без ПДВ-а. Уместо досадашњих 19,85 динара, услуга канализација ће се плаћати 25.80 динара по кубном метру, такође без ПДВ. Порез на додату вредност на ове услуге износи 10 одсто.

Корекције цена за кориснике из сеоских домаћинстава неће бити због тога што становници Бачког Доброг Поља, Змајева, Равног Села, Куцуре и Савиног Села користе воду из еко чесми и зато што је само мали број прикључен на канализациону мрежу. Из новог ценовника изостављена су и правна лица јер се тежи уједначавању тарифа за домаћинства и привреду, с обзиром на то да је тарифа за привреду већа неколико пута.

„Последње усклађивање цена воде било је у августу 2012. године. Према подацима Пословног удружења комуналних предузећа - КОМДЕЛ, можемо видети да наше предузеће има знатно ниже цене у односу на остале градове. Вода у Врбасу поскупљује 30 одсто, Новосађани су процентуално исто поскупљење већ  осетили, док је у Параћину вода скупља за девет одсто. Слично је и у другим градовима“, образложио је повећање цена директор ЈКП „Стандард“ Радомир Чуровић. Он је додао да је за усклађивање цена воде и канализације одговорно фише фактора, пре свега покривање планираних прихода, улагање у одржавање мреже, рехабилитација постојеће инфраструктуре и инвестиције у побољшање квалитета воде.

У Врбасу се по домаћинству у просеку потроши 15 кубних метара воде, што ће на месечном нивоу по новим ценама износити близу 775.00 динара. "Данас се тешко шта може купити за 50 динара. За тај новац домаћинства у Врбасу добијају 1.000 литара воде из градског водовода. Толико кошта и флаша воде у продавници или шоља домаће кафе у кафићу. Да не спомињем колики су рачуни за телефон у односу на рачуне за услуге ЈКП-а. Уколико грађани буду рационалније трошили воду, усклађивање цена скоро да неће ни осетити", рекао је Чуровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"