Синдикати траже исплату зарада у року од 5 месеци

Незадовољни предлогом општине Врбас према ком су дуговања за неисплаћене зараде радника у локалном јавном сектору требала бити исплаћена до 30. јуна 2016. године, представници Самосталног синдиката затражили су од руководства општине Врбас да се до среде у 12.00 часова, изјасни о новом синдикалном предлогу да се рок за исплату заосталих плата орочи на пет месеци. Овај предлог упућен је функционерима локалне самоуправе и уколико он не буде прихваћен, синдикални руководиоци најавили су радикализацију поступака у циљу остваривања својих права, саопштено је на конференцији за медије у Самосталном синдикату.

"Проблем са нередовном исплатом зарада настао је пре две године, прво у 'Стандарду' а затим и у Предшколској установи 'Бошко Буха'. На време смо упозоравали на проблем, организовали састанке и са претходним и са садашњим руководством општине, али решење је изостало и поред свих обећања. Зато сада покушавамо на мало радикалнији начин да пронађемо решење. На састанку после протеста радника ПУ постигли смо споразум да се направи репрограм дуга, јер се неким предузећима дугују и три плате, као што је случај у ЈП за превоз путника, али предлог који су нам упутили је неприхватљив. Наиме, они нуде да заостале плате измире до 30. јуна 2016. године, а уколико ни то не могу, једино се обавезују да ће нам то јавити на време. То је неозбиљно и зато смо им упутили нови предлог о измиривању обавеза у року од пет месеци", рекао је Горан Рогановић, председник локалног одбора Самосталног синдиката. Према његовим речима, уколико на овај предлог до среде у подне не стигне позитиван одговор руководства општине Врбас, синдикати у јавним предузећима и установама ће размотрити како радикализовати борбу за своја права, не искључујући ни протесте. Рогановић је искористио прилику и позвао све државне органе да помогну општини Врбас, јер, како је рекао, "иако је јасно да недостаје новца, законска обавеза о исплати зарада мора се поштовати". "Уколико не буде решења обратићемо се министарствима за локалну самоуправу и финансије, као и председнику Србије и председнику Владе, и упозорити их са каквим се проблемима сусрећу грађани општине Врбас. Влада је недавно новчано помогла Крагујевац, Нови Сад и Зрењанин, и тако исто може помоћи решавање проблема у Врбасу", рекао је Рогановић.

У јавним предузећима и установама, како је истакнуто на конференцији за медије, најмање касни једна и по плата, а има и оних у којим нису исплаћене и три плате. Конференцији за медије присуствовали су представници јавних предузеће за превоз путника и за информисање, ЈКП "Стандард", ЈП "Врбас-гас", Културног центра, Предшколске установе, Народне библиотеке и Центра за физичку културу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"