МГ: Општина Врбас жели договор са радницима

Милан Глушац, заменик председника општине, потврдио је да је руководство локалне самоуправе  примило захтев Самосталног синдиката са роком исплате заосталих зарада радницима у јавним предузећима и установама, и изразио спремност општине Врбас да да пун допринос решавању проблема. "Свакако да желимо да у најкраћем могућем року покушамо да вратимо све дугове и надоместимо недостајуће плате. Свесни смо у каквим тешким временима живимо, али и запослени у јавним предузећима и установама морају бити свесни тешког стања које смо наследили и наше политике којом покушавамо да опоравимо општину Врбас. Мислим да понуда од пет месеци није реална, али ћемо ипак све учинити да нађемо конмпромис", рекао је Глушац.

"Наш основни проблем је што тешко контролишемо текуће пословање. Имамо општину која је урушена, у којој је унапред потрошена скоро милијарда динара и проблем огромних дугова. Претходне године исплаћивали смо део дугова, успели смо да вратимо 100 милиона динара,  а све што радимо радимо са циљем да избегнемо блокаду рачуна и потпуни колапс. Тада не би било плата ни за кога, као ни било каквих плаћања. Значи, морамо да враћамо дугове, да одржавамо текуће пословање, да исплаћујемо кредите, да исплаћујемо зараде, а то је немогуће испоштовати до самог краја. Знамо ми да трпе и путни трошкови професора, и јубиларне награде, и завршетак капеле у Куцури, и Центар за социјални рад, и плаћање домова за ученике, и издвајања за Црвени крст, а набројао сам само нека отворена питања, и ми стварно гледамо да у складу са могућностима, не фаворизујући никога и по једнаким критеријумима, поштујемо све и одговоримо на све обавезе", рекао је Глушац.

Он је поновио да трансферна средства за општину Врбас износе око 14 милиона динара, а само за плате свакога месеца потребан је 41 милион. Као илустрацију тешког стања у коме се налази локална самоуправа, Глушац је открио да је управо у току претходних преговора са синдикалним представницима, једно физичко лице покушало да блокира општински рачун за чак 18 милиона, тачније дуг који настао још 2010. или 2011. године.

Коментаришући најаву обраћања синдикалаца државним органима, Глушац је истакао да су свим људима "сва врата отворена и то је њихово право".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"